Klasické tvarůžky jsou skvělou a zdravou pochoutkou. Vyrobte si je doma za pár korun

 Recepty 
20. listopadu 2018 18:22 / Bronislava Silná
  1
📷
6 fotografií v galerii
Základem pro výrobu je sypký tvaroh z nízkotučného mléka Depositphotos
Máte rádi tvarůžky? Takzvané syrečky jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Ale nejsou nejlevnější. Můžete si je ale vyrobit sami doma. Poradíme postup.

Je jasné, že oč vás vyjdou tvarůžky levněji, o to víc práce s jejich výrobou budete mít. Tvarůžky totiž vyžadují při přípravě pravidelnou pozornost. Kdo je ale šikovný, ten to jistě zvládne a domácí syrečky stojí za vyzkoušení.

Potřebné ingredience

Základem bude již existující jeden tvarůžek, z něhož si připravíme násadu. Surovinou pro výrobu bude tvaroh z nízkotučného mléka. Nejlepší by byl samozřejmě z mléka domácího. Domácí výroba bude také výhodou. Pak už stačí jen sůl, kmín a voda. Dřevěné prkénko se hodí na položení zrajících tvarůžků. Budete také potřebovat nádobu na pravidelné koupání tvarůžků.

Postup

Sypký tvaroh osolte a smíchejte s nadrceným startovacím tvarůžkem. Směs promíchejte opravdu dobře, aby zrání začalo rovnoměrně. Suroviny mějte vložené v nádobě, která bude uzavřená, ale pod víko vložte kousek látky, aby mohly tvarůžky dýchat. Občas promíchejte. V momentu, kdy se směs dostane do stádia, kdy se dá tvarovat, utvořte jednotlivé tvarůžky. Dvakrát denně je vykoupejte ve slané vodě a nechte opět na prkénku zaschnout. Zde už se hodí trochu nižší teplota. Ideální je proto chodba v odlehlé části domu, kde se mohou tvarůžky aromaticky projevovat, ale současně budou v klidu zrát. Vhodným prodyšným poklopem zabraňte kontaminaci hmyzem. Za tři týdny – v závislosti na teplotě a okolnostech – budou tvarůžky hotové.

Jak vypadá uzrálý tvarůžek

Má mít na povrchu světlou vrstvu mazu. Na lomu má být jednotný, jantarově zbarvený. Rozhodně nemá nést stopy po původním tvarohu, z kterého vznikal. Pokud první ochutnaný tvarůžek nesplňuje předpoklady, stačí nechat zbylé ještě pár dnů uzrát. 

Chutné a zdravé

Vedle toho, že tvarůžky skvěle chutnají, jsou pro naše tělo též výborným zdrojem vápníku a celkově mají výborné účinky na lidské zdraví. Navíc jsou výbornou potravinou pro ty, kdo chtějí zdravě shodit nějaké to kilo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Herečka Lucie Zedníčková podstoupila liposukci břicha. Už nechtěla vypadat jako těhotná

Styl

Byl to jen mýtus. Velké snídaně jsou sice důležité, ale s hubnutím nepomohou, potvrdila nová studie

Tech

Satelit NASA objevil rostoucí ostrov uprostřed Pacifiku. Je jen několik dní starý a už se rozrostl na 24...