Jídla, která nás na podzim zahřejí
Je libo se pořádně zahřát? S dobrým jídlem jde všechno lépe. A pokud si do jídla přidáme to správné koření, nebudeme potřebovat tolik vrstev oblečení. Rozehřejeme se na celý den!
Koření, po kterém vám bude horko - chilli
Chilli con carne
- 150 g červených fazolí
- 1 l hovězího vývaru
- 50 g šunky
- mletý kmín
- 40 g tuku
- česnek podle chuti
- oregano
- sůl
- gulášové koření
- 500 g hovězího předního
- 4 ks rajčat
- 2 ks pálivé chilli papričky
Den předem si namočíme fazole. Maso si umeleme, opečeme na části tuku, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky, sůl, rozetřený česnek a dusíme. Na zbytku tuku zvlášť podusíme drobně nakrájenou cibuli a rajčata (můžeme přidat i trochu rajčatového protlaku). Přidáme k masu společně s fazolemi, které den předem namočíme, přimícháme drobně nakrájenou šunku a udusíme doměkka. Nakonec okořeníme kořením a oreganem. Podáváme s rýží či chlebem.
Pepř dokonale rozproudí krev v těle
Hovězí tokáň na pepři
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce nakládaného zeleného pepře
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 ks velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g sterilovaného hrášku
- 800 g zadního hovězího
- 300 ml bílého vína
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Podle chuti opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Zelený pepř a hrášek necháme okapat. Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, vmícháme nakrájené maso a spolu restujeme, dokud nezíská hnědavou barvu. Potom vmícháme česnek, okapaný pepř a vše zalijeme vínem. Zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a velmi zvolna dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme rajčatový protlak, podle potřeby osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek. Podáváme s těstovinami.
Kuřecí nudličky se zázvorem a mandlemi
- 2 ks cibule, citronovou kůru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- 2 lžičky pepře
- 250 ml smetany
- sůl
- 400 g kuřecího masa
- 1 lžička zázvoru (můžeme přidat pórek a červenou papriku)
Libové vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, osmahneme na malé vrstvě oleje do zlatova, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a opékáme až zesklovatí. Přidáme mandle a hrozinky dle chuti (není nutné). Pak přidáme citronovou kůru, zázvor a dobře zamícháme. Hned přidáme smetanu a dle chuti citronovou šťávu. Krátce povaříme. Na závěr chuťově doladíme podle našeho jazýčku. Nejlepší je pokrm s rýží. Milujete zázvor? Máme pro vás super recepty na zázvorové lahůdky.
Sladké zahřátí se skořicí
Skořicová bábovka
- 2 hrnky (1/4 l) hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek oleje
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 - 3 nastrouhaná jablka
- hrst sekaných ořechů (můžeme přidat hrozinky, kandované ovoce apod.)
V míse smícháme všechno dohromady, vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C asi 50 minut - zkoušíme špejlí). Recept je to jednoduchý, ale výborný. Je to skvělá tečka na konec báječného oběda.