Jídla, která nás na podzim zahřejí

 Recepty 
07. listopadu 2018 12:09 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé druhy koření umí dokonale rozproudit krev v těle Pixabay
Počasí venku bude už jen chladnější. K zahřátí nám může pomoci nejen teplé oblečení či horké nápoje, ale dokonce i jídlo, které si naservírujeme na talíř. A nemusí to být žádné drahé specialitky, stačí jen použít to správné koření.

Je libo se pořádně zahřát? S dobrým jídlem jde všechno lépe. A pokud si do jídla přidáme to správné koření, nebudeme potřebovat tolik vrstev oblečení. Rozehřejeme se na celý den!

Koření, po kterém vám bude horko - chilli

Chilli con carne

  • 150 g červených fazolí
  • 1 l hovězího vývaru
  • 50 g šunky
  • mletý kmín
  • 40 g tuku
  • česnek podle chuti
  • oregano
  • sůl
  • gulášové koření
  • 500 g hovězího předního
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks pálivé chilli papričky

Den předem si namočíme fazole. Maso si umeleme, opečeme na části tuku, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky, sůl, rozetřený česnek a dusíme. Na zbytku tuku zvlášť podusíme drobně nakrájenou cibuli a rajčata (můžeme přidat i trochu rajčatového protlaku). Přidáme k masu společně s fazolemi, které den předem namočíme, přimícháme drobně nakrájenou šunku a udusíme doměkka. Nakonec okořeníme kořením a oreganem. Podáváme s rýží či chlebem.

Pepř dokonale rozproudí krev v těle

Hovězí tokáň na pepři

  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 ks velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 800 g zadního hovězího
  • 300 ml bílého vína

Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Podle chuti opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Zelený pepř a hrášek necháme okapat. Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, vmícháme nakrájené maso a spolu restujeme, dokud nezíská hnědavou barvu. Potom vmícháme česnek, okapaný pepř a vše zalijeme vínem. Zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a velmi zvolna dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme rajčatový protlak, podle potřeby osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek. Podáváme s těstovinami.

Kuřecí nudličky se zázvorem a mandlemi

  • 2 ks cibule, citronovou kůru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 2 lžičky pepře
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 lžička zázvoru (můžeme přidat pórek a červenou papriku)

Libové vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, osmahneme na malé vrstvě oleje do zlatova, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a opékáme až zesklovatí. Přidáme mandle a hrozinky dle chuti (není nutné). Pak přidáme citronovou kůru, zázvor a dobře zamícháme. Hned přidáme smetanu a dle chuti citronovou šťávu. Krátce povaříme. Na závěr chuťově doladíme podle našeho jazýčku. Nejlepší je pokrm s rýží. Milujete zázvor? Máme pro vás super recepty na zázvorové lahůdky.

Sladké zahřátí se skořicí

Skořicová bábovka

  • 2 hrnky (1/4 l) hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek oleje
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 - 3 nastrouhaná jablka
  • hrst sekaných ořechů (můžeme přidat hrozinky, kandované ovoce apod.)

V míse smícháme všechno dohromady, vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C asi 50 minut - zkoušíme špejlí). Recept je to jednoduchý, ale výborný. Je to skvělá tečka na konec báječného oběda.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím