Pozor na "přírodní" kosmetiku. I ta může obsahovat mikroplasty

 Krása 
04. listopadu 2018 11:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plastové částice se ukrývají pod tajemnými názvy Depositphotos
Třídíte odpady, kupujete ekologickou kosmetiku v domnění, že děláte to nejlepší pro přírodu? Pak si dobře přečtěte její složení. Pokud obsahuje mikroplasty, pak přírodě moc nepomáháte. Spíše naopak.

Sprchové gely, zubní pasty i pleťová a dekorativní kosmetika. Právě všude tam můžete najít mikroplasty. Jde vlastně o umělohmotné perličky, které se hojně používají ke zlepšení konzistence výrobků. Jenomže jejich stinnou stránkou je fakt, že přispívají k ničení přírody, stejně jako PET láhve. Takže pokud hodně dbáte na ekologii, pořádně prozkoumejte i přípravky, které máte doma v koupelně.

Tajná slova na obalech

Také se jen stěží orientujete ve změti cizích slov, která na vás koukají z každého obalu od kosmetiky? Pokud mezi těmito názvy látek bude chtít nají mikroplast, zaměřte se na slova jako polyethylen (polyethylene – PE), polypropylen (polypropylene – PP), polyethylentereftalát (polyethylene terephthalate – PET), nylon aj. Mnohem jednoduší to ale budete mít tehdy, pokud bude výrobek označen jako Nature nebo CPK Bio. Pak máte jistotu, že kupujete výrobek skutečně šetrný k přírodě, tedy bez mikroplastů, parabenů, složek ropy, umělých barviv a parfemace.

Krásná na úkor přírody a zdraví

Možná, že si myslíte, že čističky odpadních vod přeci tuto látku umí zničit. Jenomže tomu tak není. Tyto částečky se dostávají dál do přírody a jsou prostě všude. Ve vodě, v půdě, v tělech živočichů a tedy i v potravinách, které pak sami konzumujeme. Takže i naše tělo obsahuje množství mikroplastů. A odtud už vede jenom krátká cestička k vážným nemocem jako rakovina a další.  

Jde to i ekologicky

Naštěstí tento problém není lhostejný stále většímu množství kosmetických firem, které se snaží mikroplasty ze svých výrobků odstranit. Například v některých státech USA a také ve Velké Británii už jsou tyto látky dokonce i zakázané a následují je i další státy. Místo plastových brusných částeček tak používají například rozemletá kávová zrnka, drobná semínka, sůl, lufu nebo přírodní jíly. A takový přírodní peeling si můžete udělat snadno i doma z obyčejného cukru. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47