Čtyři věci, kterými si denně nevědomky ničíme vlasy

 Krása 
07. února 2018 12:30 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mnoho z nás dělá stále dokola ty samé chyby Shutterstock
Vlasy jsou mnohdy základ půvabu. Přesto, že si zejména ženy přejí mít krásné vlasy, mnohdy vůbec netuší, jak o ně správně pečovat. Často si je dokonce i špatně umývají.

Jsou vaše vlasy příliš jemné, zplihlé a chybí jim objem? Pravděpodobně se o ně špatně staráte. Nebo to naopak s péčí přeháníte. Vlasům nesvědčí příliš mnoho chemie a opět i zde platí, že kvalita je základ. Samozřejmostí je, že vlasům škodí trvalá ondulace i časté barvení, ale jsou i běžné činnosti, které vašemu účesu neprospějí.

Velké množství šamponu

První nejčastější chybou je nadbytečné používání mycích prostředků. V ideálním případě je dobré to s šampony nepřehánět. K omytí vlasů obvykle stačí jen velmi malé množství šamponu. Dobré je používat přípravky, které vlasy příliš nevysuší. Zásadní pak je šampon z vlasů řádně opláchnout. Mokré vlasy jsou velmi křehké, a proto není dobré je razantně prodrbávat a mačkat.

Problematický kondicionér

Ani s kondicionérem to není dobré přehánět. Opět stačí jen trocha přípravku, který ale dávejte jen na konce vlasů. Kořínky vlasů nepotřebují žádný kondicionér, protože se o ně přirozeně stará maz produkovaný pokožkou hlavy. Navíc se kořínky poškozují zásadně méně než konečky vlasů.

Kondicionér nechte působit jen chvíli a pak je nutné ho velmi pečlivě opláchnout, aby vlasy zůstaly bez chemie. Rozhodně ale kondicionér používejte. Pomůže udržet vlasy pevné, silné a krásné. Následně vlasy jemně vysušte, ideálně bez používání horkého vzduchu. 

Česání

Vlasy by se měly česat bezbolestně a lehce, a to směrem od hlavy k volnému konci. Pokud jsou vlasy zacuchány, postupujeme po malých kouscích od konce vlasu, jinak může dojít k jeho přetržení. Nedoporučuje se vlasy tupírovat. Při česání od konce vlasu se poškozuje jeho vrchní ochranná vrstva.

Úprava účesu

Většina žen tuší, že by neměly vlasy příliš často fénovat či kulmovat. Různé kulmy pracují na principu tvarování vlasu horkem. Nikdy je nepoužívejte na vlhké či mokré vlasy. Bylo dokázáno, že vlhkost uvnitř vlasu se při kontaktu s horkou kulmou změní ve vodní páru, která je tlakem schopna vlas doslova roztrhat.

Zdaleka nejhorší je ale žehlení vlasů způsobující jejich poškození. Ideálně nechejte vlasy volně uschnout a pak je upravte pouze pomocí hřebenu. Odborníci ani nedoporučují mít vlasy celý den upnuté v culíku, copu či drdolu. Je třeba nechat vlasy i volně. O chybách při péči o vlasy jsme psali také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47