Pryč s pigmentovými skvrnami. Poradíme vám, jak na to

 Zdraví 
04. února 2018 09:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nevzhledné hnědé útvary trápí každého v kterémkoliv věku Shutterstock
Pigmentové skvrny trápí většinu lidí a nezáleží vůbec na věku. Objeví se u mladých lidí stejně jako u starších ročníků. Poradíme vám, co dělat, když už se objeví, a jak je eliminovat.

Rozlišujeme několik druhů pigmentových skvrn. Mohou být vrozené, tedy znaménka, dále získané, což je pigmentace sluneční, stařecká a melasmata. Ve všech případech se na kůži objeví tmavé skvrny, které mohou být na různých částech těla, zejména v obličeji a na rukou.

Kdy se skvrny objevují

Pigmentace sluneční a stařecké se nacházejí nejčastěji v oblasti obličeje, nebo na hřbetech rukou. V prvním případě se objevují po dlouhodobém opalování, ve druhém vlivem hormonálních změn. Svou roli zde sehrává i genetika. Pokud se u jednoho či obou rodičů vyskytly stařecké skvrny, je vyšší pravděpodobnost, že se objeví i v další generaci. Melasma se nacházejí nejčastěji v obličeji a na horním rtu a jde o rozsáhlé mapovité skvrny. Nejčastěji vznikají jako důsledek užívání hormonální antikoncepce či těhotenství. Někdy může být viníkem i hypertoxicita, tedy negativní reakce pokožky na parfém či esenciální oleje.

Nejdůležitější je prevence

Nejjednodušší způsob, jak na pigmentaci, je prevence. Předcházet pigmentovým skvrnám se dá důslednou ochranou, a to pomocí účinných krémů s vysokým SPF faktorem, tedy používání kvalitních kosmetických přípravků s vysokými UV filtry. A to nejen v létě, ale v podstatě 365 dní v roce. Upřednostňujte běžné pleťové krémy s faktory, které kombinujte s ochrannými make-upy a pudry.

Hledejte příčinu

Pokud už se skvrny objeví, je v první řadě nutné zjistit příčinu. Některé pigmentové skvrny mohou spontánně vymizet, často však přetrvávají mnoho měsíců i let. Pokud je však například patrná časová souvislost vzniku onemocnění se zahájením užívání hormonální léčby, je vhodné ji ukončit, nebo alespoň změnit preparát. Méně výrazné pigmentace je možné eliminovat pomocí speciální kosmetiky. Výborně fungují intenzivní séra, ale i celé řady přípravků od čisticích vod, přes denní krémy a noční péči. Barevně intenzivnější pigmentové skvrny je lepší řešit s pomocí odborníka a moderních metod. Těch existuje několik.

Chemický peeling

K oblíbeným, efektním a cenově příznivým metodám patří chemický peeling. Jedná se o aplikaci ovocných kyselin, které působí na odumřelé buňky pokožky a postupně je odlučují. Pomocí chemického peelingu se narušují povrchové vrstvy kůže, následně dojde k jejich odloučení a navození regenerace kožního povrchu. Celý tento proces vede k regeneraci pleti, zlepšení její struktury, hydratace, zmírnění projevů akné a barevnému sjednocení. K dosažení optimálního efektu jsou nutná ale opakovaná sezení. Chemický peeling nelze provádět v letních měsících, v těhotenství, a pokud užíváme některé druhy léků, též je vhodné oznámit lékaři, zda nemáte sklon k tvorbě keloidních jizev a zda netrpíte na herpes simplex.

Laserové ošetření

Princip laserového ošetření jsou vysoce přesné mikropaprsky, které naruší hlubokou vrstvu pokožky, tím se zahájí regenerační přirozený proces hojení se zrychlenou tvorbou nové, zdravé tkáně. Při tomto přirozeném hojení nahrazuje nová zdravá tkáň zasaženou tkáň v daných oblastech, takže pokožka je zdravější, a hlavně mladší, bez pigmentových skvrn a zabarvení. S pomocí laseru můžete odstranit například i fibromy. Více na toto téma jsme psali zde.

IPL

Jde o techniku odstraňování skvrn pomocí intenzivního pulsního světla (IPL). Samotný světelný zdroj vydává záření, které se filtruje ve vyměnitelných hlavicích a podle navolení koncovky se světlo vstřebává v cílových strukturách, jako je nepravidelná povrchová pigmentace dokonce i hormonálně způsobená. Pulsní světlo je vzhledem ke své šetrnosti indikováno na prvním místě. I když je IPL oproti laserům většinou šetrnější, rychlejší, s menším rizikem komplikací a kratší dobou rekonvalescence, nedokáže vždy nahradit laser co do účinnosti a kýženého efektu se často dosahuje až několikanásobným opakováním.

Maskujte

Vzhledem k tomu, že skvrny nezmizí hned po prvních ošetření, zkuste se naučit pigmentová místa zamaskovat. Pořiďte si kvalitní a o odstín světlejší korektor, než má váš make-up. Nejlepší odstín je pomerančový či béžovo-pomerančový. Na pleť nejprve naneste podkladový nebo BB krém, skvrnu přetřete korektorem a pomocí štětečku rozetřete do ztracena a přepudrujte.

Babská rada na závěr

Stařecké skvrny trápily i naše babičky. Ty používaly k jejich bělení citron. Zkusit ho můžete i vy. Jednoduše naneste čerstvou citronovou šťávu přímo na postižená místa, nechejte ji působit půl hodiny a pak opláchněte studenou vodou. Tenhle rituál opakujte dvakrát denně po dobu dvou měsíců. Pokud máte citlivou pokožku, nařeďte si citronovou šťávu vodou nebo medem. Hlavně vydržte. Citron má sice bělicí schopnosti, ale nečekejte zázraky na počkání. Chce to opravdu trpělivost.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve