Na co myslet při pořizování kočárku?

 Děti 
03. února 2018 12:38 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr kočárku není radno podcenit Shutterstock
Nic není na seznamu výbavičky pro dítě důležitějšího než právě kočárek, ve kterém bude vaše dítě po nějakou dobu trávit nezanedbatelné množství času každý den. My vám proto přinášíme body, na které se zaměřit, a které jsou při výběru kočárku zásadní.

Až na určité výjimky neexistuje špatný kočárek. Jen ne každý je pro všechny. Jiný vybere rodina z města, která chodí převážně po rovinných chodnících, jiný maminka, která vozí své dítě po lesních cestách. Proto je důležité zhodnotit všechny parametry a stanovit konkrétní požadavky.

Dvojkombinace nebo troj

V rámci ušetření je zcela jednoznačně dobré volit trojkombinaci – tedy konstrukci, na kterou lze připevnit jak hlubokou korbičku, sportovní korbičku, tak i cestovní vajíčko. Trojkombinací ušetříte nejen peníze, ale i čas strávený sháněním, výběrem a obíháním obchodů (případně prohlížením nespočtu webových stránek).

Když se ale zamyslíte hlouběji, možná zjistíte, že hluboká korbička vám sice vyhovuje, sportovní korbička rovněž, ale cestovní vajíčko nemá dostatečné bezpečnostní testy a bude se vám zdát vyloženě „fórové“. Z hlediska bezpečnosti dítěte je proto často lepší zvolit dvojkombinaci a cestovní vajíčko dokoupit od značky, která se zabývá přímo výrobou autosedaček.

Problém s připevněním vajíčka na konstrukci kočárku vám pomohou vyřešit adaptéry, které vždy seženete na konkrétní výrobek nebo značku. Jednoduše je zasunete na jedné straně do vajíčka, na druhé straně do konstrukce kočárku, zacvaknete a problém je vyřešen.

Jaká kola vybrat

Při výběru kol se rozhodněte, kde se budete s kočárkem nejčastěji pohybovat. Pokud dopředu víte, že budete brouzdat pouze po chodnících a zpevněných cestách, stačí vám kolečka plastová. Jste-li ale typ, který rád chodí na procházky přírodou, nebo bydlíte mimo město, zvolte raději kolečka velká a nafukovací.

Další otázkou je u kol aretace. Některým rodičům vyhovuje možnost přední kolečka zafixovat, jiní preferují mít je otočná, jelikož se lépe přizpůsobí terénu a snadněji se s nimi zatáčí. Možnost volby se opět hodí také v terénu. Vezete-li kočárek do kopce přes kořeny nebo kamenitou cestou, fixaci koleček uvítáte.

Hloubka a délka korbičky

Víte-li dopředu, že se vám narodí velké dítě (například protože to máte v genech), budete nejspíš zvažovat koupi prostornější korbičky. Na trhu je množství různých délek hlubokých korbiček, a tak vybrat tu správnou nebude problém.

Pokud však chcete koupit co největší korbičku, jelikož máte termín porodu ze začátku roku a přejete si, aby se do ní vaše dítě vešlo i následující zimu, nejspíš neuspějete. Ve většině případů, pokud je dítě zdravé a vyvíjí se plus minus dle tabulek, už totiž za rok (případně za tři čtvrtě, záleží na termínu porodu) hlubokou korbičku vůbec potřebovat nebudete a dítě budete vozit ve sportovním kočárku.

Sporťák nebo golfky

Pokud se vám nezdá nejen trojkombinace, ale ani dvojkombinace, není problém koupit kočárek s hlubokou korbičkou a zvlášť koupit sportovní kočárek, nebo golfky, případně oboje. Sportovní kočárek je lepší volit bytelnější, jelikož v něm vaše dítě bude jezdit možná už po půl roce, kdy třeba ještě nebude ani sedět. Měl by se proto dát sklápět do lehu, polosedu a sedu a měl by nahradit kočárek s hlubokou korbičkou.

Oproti tomu golfky, zastupují funkci příležitostného kočárku, který je svými rozměry co nejmenší, jsou velmi skladné a slouží spíš na převoz dítěte, které už chodí, jen neujde dalekou vzdálenost. Takový kočárek pak nemusí mít tři stupně polohovatelnosti, několik různých kapes, stříšku, neprofukové stěny a podobné vymoženosti. Víte, jak obléci dítě do chladného počasí? Pokud ne, přečtěte si o tom náš článek.

Hmotnost, rozměry

Poslední, ovšem neméně důležitou roli mohou pro někoho hrát i rozměry a hmotnost kočárku. Záleží na tom, kdo bude s kočárkem nejčastěji manipulovat a jaké rozměry má kufr vašeho auta.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve