Chodíte rádi v botách naboso? Koledujete si o opravdu velký malér

 Zdraví 
03. února 2018 09:44 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Chůze v botách bez ponožek je nebezpečná Shutterstock
Hodně lidí nosí boty bez ponožek a vůbec netuší, jak velká zdravotní rizika mu hrozí. A rozhodně nejde o žádnou maličkost. Kvůli této módě mohou lidé trpět vysoce infekční nemocí, ale chůze v botách bez ponožek zvyšuje podle vědců i riziko rakoviny.

Móda bot bez ponožek je poměrně dost rozšířená. Pokud i vy rádi chodíte v botách naboso, měli byste od tohoto zvyku hodně rychle upustit. Jde vám doslova o život.

Atletická noha

Pokud chodíte často v botách bez ponožek, můžete si způsobit takzvanou Atletickou nohu. Jde o vysoce nakažlivé onemocnění. Pokud své nohy nebudete chránit, snadno nemocí nakazíte i ostatní lidi.

Atletická noha je plíseň na kůži nohou, kterou způsobují bakterie dermatofyty. Této infekci se daří v teplém a vlhkém prostředí. Nakazit se jí můžete bosou chůzí po bazénech, šatnách a podobně, ale přivodit si ji můžete i sami tím, že budete chodit v botách bez ponožek.

Příznaky plísňového onemocnění

  • svědění a pálení pokožky prstů a nohou
  • šupinatá, velmi suchá, popraskaná nebo olupující se kůže
  • praskliny a zmokvání mezi prsty u nohou
  • praskající kůže na chodidlech nebo patách
  • puchýře
  • zápach nohou

Léčba

Mykózu nohou zvládnete pomocí mastí či roztoků proti infekci. Rozhodně je okamžitě potřeba začít nosit do bot ponožky, ideálně z přírodních a vlhkost absorbujících materiálů, jako je bavlna, vlna nebo hedvábí.

Než se nemoci definitivně zbavíte, dodržujte přísné hygienické zásady. Nepoužívejte s nikým dalším stejné boty, oblečení, ručníky nebo ložní prádlo. Denně používejte čisté ponožky a v případě nutnosti je klidně měňte i v průběhu dne. Na plíseň nohou fungují i nejrůznější babské recepty.

Bosou nohou k rakovině

Atletická noha je sice nepříjemné plísňové onemocnění, ale z chůze v botách bez ponožek vám podle vědců hrozí i něco daleko horšího - rakovina. V ohrožení jsou především močový měchýř a kůže. 

Před nošením bot naboso varují i čeští vědci. Podle nich je velice rozumné nosit ponožky, protože jinak se z bot uvolňují nebezpečné chemikálie, které mohou přispět k rozvoji rakoviny. Hlavní riziko tu představuje chrom, který se běžně používá při výrobě obuvi.

Riziko zvyšuje i počasí

Průmysl využívá trojmocný chrom, ale ten se například při nošení obuvi naboso nejspíše vlivem potu přeměňuje na chrom šestimocný, a ten už je karcinogenní – hrozí například vznik nádorů močového měchýře. Míra rizika závisí prý i na počasí. Když je například bouřka, je nebezpečí přeměny trojmocného chromu na nebezpečnou formu větší.

Největší hrozbu představují nejrůznější laciné umělohmotné boty. Zatímco renomovaní výrobci používají například kaučuk, a nemělo by se tak z jejich bot nic uvolňovat, o levných napodobeninách to platit nemusí. Týká se to nakonec i levných běžných bot z tržnic, z nichž mnohé jsou i silně cítit různými lepidly a podobně.

Ledacos se může uvolňovat i z populárních letních žabek. Ty ale skrývají podobně jako jiné otevřené boty i další riziko – nechrání nohy před slunečními paprsky tolik jako jiné boty, a proto se zvyšuje riziko rakoviny kůže. Nárty nebo paty si přitom před sluncem chrání pomocí krémů s ochranným faktorem asi málokdo. Melanom se může objevit i na prstech nebo mezi nimi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod