Výživový obr, jehož účinky vás dostanou do kolen

 Zdraví 
02. února 2018 09:13 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Malá nenápadná semínka v sobě ukrývají množství prospěšných látek Shutterstock
Semínka chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která roste v některých zemích Jižní a Střední Ameriky. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána runners food, neboli jídlo běžců.

Malá nenápadná semínka v sobě ukrývají proteiny, vlákninu, kvalitní sacharidy a omega-3 mastné kyseliny a přínosem pro zdraví je řadíme mezi opravdové výživové obry. Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu. Jeden díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci.

Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety?

Jak semínka pomáhají našemu tělu?

Chia semínka pečují hlavně o zdraví střev. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou, a tak patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.

Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek zase pomáhá slinivce s tvorbou inzulínu a vitamín E snižuje jeho celkovou potřebu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu. Některé studie dokládají snížení rizika až o 50%. Víte, jak se od chia semínek liší bazalkové semínko a jak pomáhá našemu tělu?

Co semínka obsahují?

Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyseliny zmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejichž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.

  • obsahují vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen
  • kvercetin
  • kaempferol
  • vitamín A
  • zinek
  • hořčík
  • vitamíny skupiny B
  • jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují tak riziko vzniku infarktu a trombóz

Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno propašovat i do dětské stravy. O chutných receptech z chia semínek jsme psali v našem jiném článku. Využití je neomezené, ale nejčastěji se přisypávají do nápojů, jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod