Gumové boty jsou módní, dlouhodobé nošení ale může způsobit problémy

 Móda 
02. února 2018 07:34 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dnes už gumáky vypadají jako běžné boty Shutterstock
Boty z gumy a dalších umělých materiálů se už ve světě módy několik let drží na vrcholu. Má to ale svá ale. Dlouhodobé nošení gumových bot totiž s sebou nese i zdravotní rizika. Pokud tedy milujete crocsky či designové gumáky, měli byste se mít na pozoru.

Když crocsky ovládly svět, lidé se prakticky rozdělili na dva nesmiřitelné tábory - někteří na tyto nazouváky z gumy nedají dopustit, druzí je považují za naprosto neestetickou obuv. Dnes už se z gumy nedělají jen klasické nazouváky, ale i baleríny a další typy bot. Mnohdy ani na první pohled nepoznáte, že jde o umělotinu. V oblibě jsou i holínky s různobarevnými potisky.

Gumové boty nosí ženy, muži i děti. Příznivci této obuvi si je dají k sukni, kalhotům i kraťasům. Často je nosí ve městě, když zrovna nepřeje počasí, a na letních blátivých hudebních festivalech patří už k tradičnímu koloritu.

Pozor a plísně

Fanoušci barevných holínek by se však podle odborníků měli mít na pozoru. Tento typ obuvi totiž není určen pro dlouhodobé nošení. Boty jsou neprodyšné, noha v nich nemůže dýchat, což je obzvláště v létě základním předpokladem hygieny. Nohy se v holínkách potí, vlhkost se uvnitř bot sráží a podporuje vznik plísní. Jejich konstrukce také nohu nezabezpečí. Snadněji si tak přivodíte úraz. A pokud už po úraze končetiny máte, gumové holínky byste neměli nosit vůbec.

Co se týká zdravotních rizik, nijak dobře na tom nejsou ani pěnové crocsy. Lidé na nich obdivují jejich barevnost, snadnou údržbu i pocit pohodlí. Tyto boty se takřka přes noc staly doslova fenoménem a výrobci na to zareagovali tak, že trh zaplavili lacinými napodobeninami. Ty ale jsou, na rozdíl od originálních bot z extrudované pryskyřice, vyráběné v podstatě z ropného odpadu. Tyto levnější napodobeniny často nemají potřebné certifikace a materiál může obsahovat větší než povolené množství nebezpečných či dokonce karcinogenních chemikálií, zejména ftalátů.

Odborníci varují

Ani originální crocsky však nemusejí být zárukou stoprocentně příjemné a pohodlné chůze, varují odborníci. Na betonovém či kamenitém povrchu, který ve městech převažuje, botky nedokážou vyrovnávat nerovnosti terénu a tím trpí celá nožní klenba. Pokud vám na výletě městem zaprší, buďte nanejvýš opatrní – pěnové nazouváky zejména na dlažbě nepříjemně kloužou. Nošení crocsů také, přestože se to díky „větracím“ otvorům nezdá, podporují růst a množení bakterií a plísní. Pokud tedy plánujete nějaký delší výlet, rozhodně vsaďte na kvalitní turistickou obuv.

Jejich nošení není vhodné ani pro řidiče nebo osoby, které trpí jakýmkoliv problémem, týkajícím se nohou. Kvůli chybějícímu zpevnění paty mohou být tyto boty nebezpečné i pro lidi, kteří trpí problémy s udržením rovnováhy nebo si často zvrtnou kotník. Dobře nemusejí dělat ani cukrovkářům či lidem po úrazech.

Všeho s mírou

Pokud jste zarytí fanoušci těchto tak trochu humpoláckých gumových boty, nezoufejte. Ani výše uvedený výčet zdravotních rizik nemusí nutně znamenat, že musíte své oblíbené boty hodit do koše.

Držte se ale známého hesla "všeho s mírou". Stačí dodržovat základní hygienu a nechávat nožku od gumových bot dostatečně odpočinout. Když budete gumovou obuv střídat s tou kvalitnější, můžete si holínky i crocsy bez obav vzít třeba do májových dešťů, letních bouřek i podzimních plískanic. Jde jen o to, nemít gumáky na nohách takřka nepřetržitě několik týdnů či měsíců. Možné zdravotní následky by vám stejně dříve nebo později radost z gumové obuvi zhatily.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008