Zázvor funguje i jako prevence diabetu. Na co si musíte dát při jeho konzumaci pozor?

Léčivé koření se využívá i při pečení
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
04. února 2018 07:57 / Pixabay
  94   1
Zázvor má ohromnou léčivou sílu. Dokáže si poradit s nevolnostmi, chřipkou i dalšími nemocemi. Navíc je velmi chutný a snadno se ho přejíte. Příliš velké množství zázvoru je ale nebezpečné!

Zázvor se v minulosti užíval zejména na východě, především v Číně. Nyní již ale jeho léčivé účinky poznala i Evropa. Zázvor obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), Vitaminy C a A, B1 a B2, jakož i aminokyseliny a ideální podíl esenciálních olejů. Díky svým jedinečným vlastnostem pomáhá při mnoha potížích.

Zázračné účinky

Zázvor by do jídelníčku měli zařadit nejen nemocní s chřipkou či angínou, ale také lidé trpící nevolnostmi a špatným trávením. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu, urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny. 

Kde dále zázvor pomáhá:

  • nachlazení, angína, bolest v krku, chřipka
  • bronchitida, bronchiální astma, kašel
  • bolest hlavy, nízký krevní tlak, hypotenze
  • zánět žaludku, bolesti žaludku
  • menstruační potíže
  • onemocnění jater a močového měchýře
  • dermatitida, lišejník, ekzém, kožní vyrážky
  • zánět ústní dutiny, otrava
  • artritida, bolest kloubů
  • snížená zraková ostrost, glaukom, šedý zákal
  • nevolnost, zvracení, průjem 

Ideální i pro diabetiky

Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Má tedy silné antidiabetické účinky. Nedávno provedená studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu potvrdila, snížení hladiny krevního cukru na lačno až o 12 procent při užívání dvou gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 procent za 12 týdnů. Kromě toho došlo také k snížení poměru apo-lipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 procent a k snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 procent.

Oba tyto ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích, a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék. O účincích zázvoru jsme psali také zde.

Pozor na předávkování

Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.

📷
3
fotografie
Marcela Plachá | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Aktivní dovolená v italských Alpách vás dostane

Zprávy

Na ministerstvech ubyde až desetina míst. Kdo se má nejvíce obávat?

Bydlení

Na co si dát největší pozor při zařizování koupelny pro seniora

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn