Zázvor funguje i jako prevence diabetu. Na co si musíte dát při jeho konzumaci pozor?

 Zdraví 
04. února 2018 07:57 / Marcela Plachá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Léčivé koření se využívá i při pečení Pixabay
Zázvor má ohromnou léčivou sílu. Dokáže si poradit s nevolnostmi, chřipkou i dalšími nemocemi. Navíc je velmi chutný a snadno se ho přejíte. Příliš velké množství zázvoru je ale nebezpečné!

Zázvor se v minulosti užíval zejména na východě, především v Číně. Nyní již ale jeho léčivé účinky poznala i Evropa. Zázvor obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), Vitaminy C a A, B1 a B2, jakož i aminokyseliny a ideální podíl esenciálních olejů. Díky svým jedinečným vlastnostem pomáhá při mnoha potížích.

Zázračné účinky

Zázvor by do jídelníčku měli zařadit nejen nemocní s chřipkou či angínou, ale také lidé trpící nevolnostmi a špatným trávením. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu, urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny. 

Kde dále zázvor pomáhá:

  • nachlazení, angína, bolest v krku, chřipka
  • bronchitida, bronchiální astma, kašel
  • bolest hlavy, nízký krevní tlak, hypotenze
  • zánět žaludku, bolesti žaludku
  • menstruační potíže
  • onemocnění jater a močového měchýře
  • dermatitida, lišejník, ekzém, kožní vyrážky
  • zánět ústní dutiny, otrava
  • artritida, bolest kloubů
  • snížená zraková ostrost, glaukom, šedý zákal
  • nevolnost, zvracení, průjem 

Ideální i pro diabetiky

Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Má tedy silné antidiabetické účinky. Nedávno provedená studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu potvrdila, snížení hladiny krevního cukru na lačno až o 12 procent při užívání dvou gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 procent za 12 týdnů. Kromě toho došlo také k snížení poměru apo-lipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 procent a k snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 procent.

Oba tyto ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích, a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék. O účincích zázvoru jsme psali také zde.

Pozor na předávkování

Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Kozačky na platformě v rockovém stylu – hit podzimu 2024!

Styl

Pánské tepláky pro každodenní nošení – podívejte se na naše návrhy!

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky