Odmítá vaše dítě zdravé jídlo? Víme, jak ho nenápadně naučit jej jíst

 Děti 
03. listopadu 2018 16:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hlavně předškoláci mají tendenci si v jídle vymýšlet Depositphotos
Děti jsou v jídle nevyzpytatelné. Odmítají jíst jídlo podle barvy, když se jim nelíbí ani jeho tvar, tak ho také nevezmou do úst a nedejbože, když se v něm objeví nějaká podivná zeleň, třeba bylinka. Brokolice je fuj! Špenát je fuj! Ten sýr mi smrdí! Také vám děti odmítají jíst zrovna ty zdravé věci?

Nejvíce se s tím rodiče setkávají u předškoláků. Jakmile však před ně postavíte sladkosti, jejich chutě neznají mezí. Jak jim však zajistit vyvážený jídelníček?

Dokud to nesníš...

Rodiče velmi často uplatňují na děti tři techniky. Buď se jim snaží marně předvést a vysvětlit, jak je to jídlo dobré, nebo jim vyhrožují, že dokud to nesní, nebude sladkost a nebo že budou u jídla sedět tak dlouho, dokud ho nedojí. Jenomže ani jeden z postupů není správný.

Když se z jídla stane povinnost

Dítě si totiž může udělat z jídla nepříjemnou povinnost a cukrovinky bude naopak vnímat jako něco, co je zakázané. A ve chvíli, kdy bude větší a bude mít možnost si samo něco koupit, pravděpodobně sáhne právě po těch "zakázaných" věcech. Důležité je tedy dítě učit správné stravovací návyky už od útlého věku.

Už nemám hlad!

Také častá věta. Obvykle je to proto, že dítě v tu chvíli rozptýlilo něco jiného. A pokud za půl hodiny škemrá čokoládu, tento zlozvyk ho můžete odnaučit poměrně jednoduše. Prostě mu vysvětlete, že pokud skutečně nemá hlad, tak si může jít hrát, ale nic jiného už nedostane, a to až do oběda či večeře. Dítě tak přinutíte zamyslet se, jestli už má opravdu dost a jestli je připraveno za svoje rozhodnutí nést zodpovědnost.

Nedejte jim příležitost

Ale jak jim jídlo nezakazovat, a přitom je donutit, aby jedly správně? Prostě jim k mlsání nedejte příležitost. Jednoduše přestaňte ty nezdravé sladkosti kupovat. Místo toho sáhněte po sušeném ovoci či oříškách. O tématu, které ořechy jsou pro náš organismus ty nejzdravější, jsme psali zde.

Raději méně

Pokud dítěti říkáte, kolik toho má sníst, nedáváte mu zase možnost uvědomit si, kdy je skutečně syté. Dejte mu tedy na talíř menší porci nebo malé kousky toho, co mu nechutná. Věřte, že dříve či později se to rozhodně setká s větším úspěchem, než mu donekonečna dávat plný talíř zrovna neoblíbené brokolice a mnohem méně brambor či masa v naději, že takto to určitě sní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47