Skvělé tipy na uchování čerstvého pečiva

Uchovat pečivo čerstvé není tak jednoduché
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
06. listopadu 2018 16:44 / Shutterstock
  10   2
Máte pocit, že pečivo, které koupíte, je hned druhý den gumové a nedobré? Poradíme, jak tomu předejít. Na kvalitě pečiva se podílejí dva faktory. Jedním je samotná kvalita zakoupeného pečiva.

Je totiž obrovský rozdíl, jestli jste si koupili opravdový čerstvý výrobek od pekaře, nebo zda máte jen rozpečený mražený polotovar. Druhou věcí ale je, jak vy sami s pečivem naložíte. Dobrou zprávou je, že obě věci můžete ovlivnit.

Kvalitní pečivo

Jak už bylo výše uvedeno, zakoupením pečiva, které bylo vyrobeno opravdu ten den v opravdové pekárně, značně snižujete riziko, že se výrobek nebude dát druhý den jíst. A přestože čerstvé je vždy lepší, kvalitní pečivo můžete jíst delší dobu. Naprosto výjimečné jsou v této oblasti chleby s žitnou moukou, a hlavně s opravdovým kváskem. Ty mají velkou výdrž, neplesniví a jsou chuťově velmi zajímavé.

Pokud kupujete výrobky z bílé mouky, jsou vždy trvanlivější rohlíky nebo housky s vyšším podílem tuku. Bez ohledu na způsob skladování vydrží déle křehčí a vláčnější.

Skladování

Mikroten nebo igelit pečivu příliš nesvědčí. Sice zabrání vysychání, ale někdy se naopak pečivo v sáčku zapaří. Navíc používáním mikrotenu zvyšujeme množství obtížně likvidovatelného odpadu, takže je vhodnější ho vůbec nepoužívat. Mnohem lepší je zabalit pečivo do čisté utěrky nebo dát do kvalitního papírového sáčku či obalit pečícím papírem.

Na pečivo si můžete pořídit také speciální boxy. Mívají optimalizované větrání, takže uložené pekárenské produkty neosychají, ale současně se v nich nedrží vlhkost, takže nemají takové sklony k plesnivění a změně chuti i konzistence. V některých kuchyňských linkách jsou i speciální zásuvky na pečivo.

Pozor na plísně

Už jsme zmiňovali, že plíseň může právě v uzavřeném sáčku znehodnotit pečivo poměrně rychle. Důležité ale je, abyste v případě, že se vám někde plíseň přece objeví, nejen vyhodili plesnivé pečivo, ale abyste celé okolí důkladně vyčistili a pokud vám zplesnivěl chléb ve speciálním boxu, vymyli ho nejen saponátem, ale třeba i octovou vodou.

Co s gumovými rohlíky

Když ale přece jen rohlíky připomínají gumu, existuje ještě možnost je těsně před jídlem rozpéct. Rohlíky jemně pokapejte vodou a vložte na chvíli do rozpálené trouby. Druhou možností je pokapané rohlíky dát na chvíli do mikrovlnky. Výsledkem bude pečivo, které je alespoň chvíli dobře konzumovatelné.

📷
4
fotografie
Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Se stravovacími styly se roztrhl pytel. Vyznáte se v nich?
Co s nevhodným dárkem? Poradíme!
Zatlačte na tato místa na těle. Do minuty se dostaví výsledky, které vás ohromí
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Víkend v ruské metropoli je skutečným zážitkem. Moskva vás pohltí a jen tak nepustí

Zprávy

Tesco nabízelo kapustu nadupanou zákeřnými pesticidy

Bydlení

Propadněte i vy kouzlu neodymových magnetů