Žádné plané sliby. K dokonalé postavě vám pomohou bílkoviny

 Recepty 
13. prosince 2018 10:38 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bílkoviny otvírají snadnou cestu k dokonalé postavě Shutterstock
Po novém roce se opět vyrojí předsevzetí, že zhubneme. Tentokrát však nemusí zůstat jen u slibů. Pokud si naplánujete styl, kterým hubnout budete, může to vyjít. Zkuste to třeba s bílkovinnou dietou. Je doslova zázračná.

Nebudete mít hlad, vaše tělo se bude cítit skvěle a kilogramy půjdou snáz dolů. Dieta sice není vhodná pro dlouhodobější dodržování, ale to nechceme přece ani my. Cílem je zhubnout rychle a účinně. A právě v kratším horizontu převažují u bílkovinné diety pozitiva.

Zázračné bílkoviny

Bílkovinná nebo chcete-li proteinová strava je dietní koncept založený na vysokém příjmu kvalitních bílkovin. Aby však fungoval, jak má, je zároveň nutné s vyšším příjmem bílkovin snížit v jídelníčku příjem tuků a cukrů. A to tak, že ideálně na nulu. To bude mít za následek, že hlavním zdrojem energie se v těle stane zásobní tuk. Tedy ten, kterého se chceme zbavit. Zároveň se při spalování těchto uložených tuků uvolňují odpadní látky, které odchází ven z těla společně s močí. Tělo tedy hubne a zároveň se čistí. Naprosto ideální stav.

Bylinková cuketa na grilu

  • 2 ks cukety
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • hrst směsi čerstvých posekaných bylinek (bazalka, tymián, oregáno) 
  • sůl

Příprava marinády:

Smícháme olivový olej se solí, vsypeme granulovaný česnek a nasypeme čerstvě nasekané bylinky. Pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené či směs grilovacího koření.

Cukety nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Ta narovnáme do mísy a prolijeme olejovou marinádou. Necháme uležet alespoň hodinu v lednici. Na gril pokládáme kolečka cukety marinádou dolů a po otočení pomocí mašlovačky potíráme. Několikrát obrátíme, dokud nebudou mít zlatavou kůrčičku. Hotové cukety můžeme před servírováním ozdobit čerstvými bylinkami.

Netradiční burgery se zeleninovým pyré

  • 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové, případně mix dle chuti)
  • 1 vejce
  • 2 jarní cibulky 
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • sůl
  • pepř
  • snítka čerstvého koriandru
  • 1 střední květák
  • pažitka
  • olivový olej

Burgery: Mleté maso dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme utřené stroužky česneku a nasekanou zelenou jarní cibulku. Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti. Tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíru.

Květákové pyré: Růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme. Zjemnit můžete mandlovou smetanou a doladit nasekanou pažitkou, kterou vmícháte přímo do pyré, nebo jí porci posypete.

Losos na dýni

  • 500 g filetů z lososa
  • 1 střední dýně Hokaido nebo máslová
  • olivový olej
  • mandlová smetana
  • 2 stroužky česneku
  • 150 - 200 ml vody nebo čistého zeleninového vývaru

Dýňové pyré: Česnek pokrájíme na plátky a na mírném ohni necháme na olivovém oleji zpěnit. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a společně krátce orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí. Poté vše důkladně rozmixujeme a zjemníme mandlovou smetanou podle chuti.

Grilovaný losos: Lososa osolíme, opepříme. Na pánvi necháme rozehřát kapku olivového oleje a rybu na něm opečeme. Na konci můžeme přidat malý kousek másla. Na talíři doplníme čerstvou zeleninou dle chuti (zelený salát, polníček, rajče). Mimochodem, lososa si můžete letos dát i na Štědrý večer místo tradičního kapra

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky