Žádné plané sliby. K dokonalé postavě vám pomohou bílkoviny

 Recepty 
13. prosince 2018 10:38 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bílkoviny otvírají snadnou cestu k dokonalé postavě Shutterstock
Po novém roce se opět vyrojí předsevzetí, že zhubneme. Tentokrát však nemusí zůstat jen u slibů. Pokud si naplánujete styl, kterým hubnout budete, může to vyjít. Zkuste to třeba s bílkovinnou dietou. Je doslova zázračná.

Nebudete mít hlad, vaše tělo se bude cítit skvěle a kilogramy půjdou snáz dolů. Dieta sice není vhodná pro dlouhodobější dodržování, ale to nechceme přece ani my. Cílem je zhubnout rychle a účinně. A právě v kratším horizontu převažují u bílkovinné diety pozitiva.

Zázračné bílkoviny

Bílkovinná nebo chcete-li proteinová strava je dietní koncept založený na vysokém příjmu kvalitních bílkovin. Aby však fungoval, jak má, je zároveň nutné s vyšším příjmem bílkovin snížit v jídelníčku příjem tuků a cukrů. A to tak, že ideálně na nulu. To bude mít za následek, že hlavním zdrojem energie se v těle stane zásobní tuk. Tedy ten, kterého se chceme zbavit. Zároveň se při spalování těchto uložených tuků uvolňují odpadní látky, které odchází ven z těla společně s močí. Tělo tedy hubne a zároveň se čistí. Naprosto ideální stav.

Bylinková cuketa na grilu

  • 2 ks cukety
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • hrst směsi čerstvých posekaných bylinek (bazalka, tymián, oregáno) 
  • sůl

Příprava marinády:

Smícháme olivový olej se solí, vsypeme granulovaný česnek a nasypeme čerstvě nasekané bylinky. Pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené či směs grilovacího koření.

Cukety nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Ta narovnáme do mísy a prolijeme olejovou marinádou. Necháme uležet alespoň hodinu v lednici. Na gril pokládáme kolečka cukety marinádou dolů a po otočení pomocí mašlovačky potíráme. Několikrát obrátíme, dokud nebudou mít zlatavou kůrčičku. Hotové cukety můžeme před servírováním ozdobit čerstvými bylinkami.

Netradiční burgery se zeleninovým pyré

  • 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové, případně mix dle chuti)
  • 1 vejce
  • 2 jarní cibulky 
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • sůl
  • pepř
  • snítka čerstvého koriandru
  • 1 střední květák
  • pažitka
  • olivový olej

Burgery: Mleté maso dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme utřené stroužky česneku a nasekanou zelenou jarní cibulku. Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti. Tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíru.

Květákové pyré: Růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme. Zjemnit můžete mandlovou smetanou a doladit nasekanou pažitkou, kterou vmícháte přímo do pyré, nebo jí porci posypete.

Losos na dýni

  • 500 g filetů z lososa
  • 1 střední dýně Hokaido nebo máslová
  • olivový olej
  • mandlová smetana
  • 2 stroužky česneku
  • 150 - 200 ml vody nebo čistého zeleninového vývaru

Dýňové pyré: Česnek pokrájíme na plátky a na mírném ohni necháme na olivovém oleji zpěnit. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a společně krátce orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí. Poté vše důkladně rozmixujeme a zjemníme mandlovou smetanou podle chuti.

Grilovaný losos: Lososa osolíme, opepříme. Na pánvi necháme rozehřát kapku olivového oleje a rybu na něm opečeme. Na konci můžeme přidat malý kousek másla. Na talíři doplníme čerstvou zeleninou dle chuti (zelený salát, polníček, rajče). Mimochodem, lososa si můžete letos dát i na Štědrý večer místo tradičního kapra

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Vdovec po Pilarové sklidil obrovský obdiv za to, co udělal na její památku. Splnil Evě její přání a...

Styl

Čtyřikrát zkontrolovat zamčené dveře nebo vypnutou troubu, to je OCD. Zní to legračně, ale sranda to...

Dům a zahrada

Nenechávejte koření v kupovaných sáčcích. Hrozí plíseň i ztráta chuti