Vánoční punč: Zkuste sváteční nápoj třikrát jinak
Zkuste jeden nebo všechny tři, to necháme jen a jen na vás. A pamatujte, že punč nemusíte pít jen o Vánocích, ale i během novoročních oslav, nebo když se vrátíte promrzlí z horské tůry.
Netradiční svařák
Svařák jednoduše k Vánocům patří. Jeho úžasná vůně se nese celým domem, nemluvě o tom, že krásně zahřeje. Pojďme si jej povýšit na nezapomenutelný punč v tomto skvělém receptu.
Co budete potřebovat
- 2 láhve suchého červeného vína (pokud preferujete sladší, směle do toho!)
- 100 gramů třtinového cukru
- 150 ml jablečného cideru
- 2 celé skořice
- 2 pomeranče na kolečka
- 2 citrony na kolečka
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 vanilkový lusk rozkrojený na poloviny
- 100 ml brandy
Příprava
Ve velkém hrnci zkombinujte všechny ingredience a zahřívejte je na mírném ohni asi hodinu. Dávejte pozor, abyste směs nepřivedli k varu.
Následně koření vyjměte a na podávání si nechte ovoce - pomeranče a citrony, které umístíte do každé sklenky.
Vánoční sangria
Někdo to rád horké a někdo zase ne. Proto vám přinášíme španělskou sangriu v svátečním hávu.
Co budete potřebovat
- 2 láhve suchého bílého vína (nejvhodnější je Chardonnay)
- 150 ml jablečného cideru
- 50 g třtinového cukru
- 150 g brusinek vcelku
- 50 g brusinek překrojených na poloviny
- 1 kyselé zelené jablíčko na kousky
- 3 větvičky rozmarýnu (můžete je použít i na ozdobu)
Příprava
Všechny ingredience spolu smíchejte ve velkém džbánu a pořádně rozmíchejte tak, aby se cukr rozpustil.
Nápoj nechte v lednici alespoň 4 hodiny, aby se všechny chutě dokonale spojily.
Podávejte vychlazené. Větvičkami rozmarýnu můžete ozdobit sklenky.
Punč po anglicky
Máte rádi něco silnější? Pak je tu pro vás anglický punč. Tento nápoj obsahuje víno a rum v poměru 1: 1.
Co budete potřebovat
- 1 láhev suchého červeného vína
- 1 láhev hnědého rumu
- 650 ml silného černého čaje
- 250 - 350 g hnědého cukru (podle toho, jak sladké nápoje máte rádi)
- 120 ml citronové šťávy
- 120 ml pomerančové šťávy
- 300 g ovoce podle vlastní chuti
Příprava
Ve velkém hrnci zkombinujte všechny ingredience kromě ovoce a zahřívejte je na mírném ohni, dokud se nerozpustí veškerý cukr. Dávejte pozor, abyste směs nepřivedli k varu.
Nakonec odstavte z plamene, přemístěte do servírovací mísy nebo džbánu a přidejte ovoce. Zamíchejte a podávejte. Využijte k přípravě nápojů typické vánoční koření, které vás okouzlí svými magickými účinky. Psali jsme zde.