Ochutnejte nejlepší zimní saláty, které posílí imunitu
Saláty, které vám servírujeme, jsou sice vydatnější. Ale pouze natolik, že je v tomto počasí bez problémů spálíme a kalorie navíc nás nemusí trápit. Suroviny jsou pak zvolené tak, aby posilovaly imunitní systém a chránily nás tak před nemocemi z nachlazení.
Citrusový s fíky a kozím sýrem
- 8 čerstvých fíků
- 2 svazky rukoly
- 4 pomeranče
- 4 menší grepy
- 100 g plísňového kozího sýra
- 40 g piniových oříšků
- 4 lžičky medu
Na dresink:
- 300 ml pomerančového džusu
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 granátové jablko
- 4 lžíce olivového oleje
Nejprve si připravíme dresink – pomerančový džus svaříme na polovinu objemu, čímž zhoustne. Necháme zchladnout. Hořčici s medem dáme do misky, osolíme, opepříme a dobře metlou rozmícháme. Za stálého míchání přiléváme vychladlý džus, olivový olej a nakonec přidáme jadérka z granátového jablka.
Poté pomeranče a grepy zbavíme kůry a vykrájíme z nich ostrým nožem filety dužiny bez bílých blan. Vložíme do mísy, přidáme opranou rukolu, ochutíme připraveným dresinkem, lehce promícháme a rozdělíme na talířky.
Fíky nakrojíme do kříže, rozevřeme je a dovnitř vložíme na větší kusy rozkrájený kozí sýr, který pokapeme medem. Spolu s piniovými oříšky zapečeme pod rozpáleným grilem asi 5 minut. Přidáme k salátu a posypeme piniemi.
Těstovinový salát s romaneskem
- 300 g těstovin
- sůl
- 1 lžíci olivového oleje
- 300 g paprik
- 150 g romaneska
- hrst polníčku
- špetka provensálských bylinek
Na dresink:
- 100 g majonézy
- 100 ml kečupu
- 70 ml kefíru
- 5 kapek tabaska
- kudrnatou petrželku
- 2 sterilované okurky
- 1 cibulku
Majonézu s kečupem rozředíme v misce s kefírem, přidáme tabasco, nasekanou kudrnku, pokrájené okurky a cibulku. Vše promícháme, zakryjeme folií a dáme do ledničky. Těstoviny uvaříme. Promícháme se lžící olivového oleje a posypeme je provensálskými bylinkami. Necháme vychladnout. Papriky očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přidáme vychladlé těstoviny. Romanesko rozebereme na růžičky, větší rozpůlíme a všechny krátce povaříme. Poté přisypeme k těstovinám. Všechny ingredience zlehka promícháme a přidáme omytý polníček.
Fazolový salát s mateřídouškou
- 1 plechovka fazolek
- 3 - 4 stroužky česneku (dle velikosti)
- 1 kostka zeleninového vývaru
- olej
- sůl
- citron
- čerstvá mateřídouška
Na pánvi zahřejeme trochu oleje, opečeme prolisovaný česnek spolu s fazolkami. Přidáme 1 lžičku mateřídoušky, trochu osolíme a přidáme kostku zeleninového vývaru – dusíme do měkka. po vychladnutí dochutíme trochou citronové šťávy. Přidat můžete i nějaké zimní koření pro zahřátí.
Špenátový salát
- 4 - 8 velkých vajec natvrdo uvařených
- 340 g libovější slaniny (nakrájené na kostičky)
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 1 hnědá šalotka najemno nakrájená
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 a půl lžíce jablečného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce posekané petrželky
- lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 900 g čerstvého špenátu
Vajíčka nakrájíme nahrubo a slaninu osmažíme do křupava. Mezitím smícháme česnek, šťávu, šalotku a ocet v malé misce. Pomocí metly do směsi zašleháme olej. Přidáme petrželku a ochutíme solí a pepřem. V servírovací míse pak smícháme špenát, slaninu, zálivku a vejce. Jako příloha se hodí tmavé křupavé pečivo.