Tipy na netradiční úpravu lilku, po které vaše chuťové pohárky zaplesají

 Recepty 
19. září 2019 07:43 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nechte se inspirovat hned několika tipy na přípravu lilku, které si okamžitě zamilujete Shutterstock
Baklažány neboli lilky nepatří v našich kuchyních mezi nejběžnější druhy zeleniny. A je to velká škoda. Jde totiž o velmi zdravý plod, který je zároveň velmi chutný. Je však třeba znát ty správné způsoby, jak s ním v kuchyni zacházet.

Způsobů, jak si vychutnat lilek, je skutečně mnoho a každý si dozajista najde tu svou. Nechte se inspirovat hned několika tipy na přípravu lilku, které si okamžitě zamilujete.

Proč zařadit lilek do jídelníčku?

Zmínit vám můžeme hned několik dobrých důvodů, proč konzumovat lilek pravidelně. V první řadě jde o nízkokalorickou potravinu, která je z velké části tvořena pouze vodou, a tak je skvělou volbou například při redukci váhy. To však zároveň neznamená, že nemá našemu tělu co víc nabídnout. Je zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a stejně obsahuje velký podíl cenné vlákniny. Lilky podporují pravidelné vyprazdňování a mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Prospívají tak i zdraví kardiovaskulárního systému. Napomáhají hydratovat tělo, pročišťovat játra a podporují i zdraví pokožky.

Grilovaný lilek

Asi největší klasikou je grilovaný lilek. Lilky nakrájíme na kolečka nebo podélně na oválné plátky. Tloušťka může být kolem 0,5 až 1 cm. Následně zeleninu nasolíme, počkáme, dokud se z ní "nevypotí" voda. Tu pak odsajeme ubrouskem. Poté už jednotlivé pláty natřeme olivovým olejem s prolisovaným stroužkem česneku a opepříme, případně přidáme nějaké bylinky. Grilujeme z obou stran na grilu či grilovací pánvi. Takto připravený lilek se skvěle hodí jako příloha ke grilovanému masu.

Plněný lilek

Plněný lilek si zamiluje dozajista každý. Receptů, jak ho připravit, je skutečně mnoho. Platí totiž, že naplnit ho můžete prakticky čímkoliv. Postup je však obvykle stejný. Lilek si rozřízneme na dvě poloviny a z každé vydlabeme vnitřek. Dužinu nakrájíme a použijeme při přípravě nádivky.

A tady už záleží na vás, co vám chutná. Vnitřek lilku je možné plnit mletým masem a trochou rajčatového protlaku. Lilek však můžete naplnit i kousky kuřecího masa a dokonalá je i kombinace se slaninou. Stejně si můžete připravit vegetariánskou verzi. Lilky totiž můžete naplnit i jinými druhy zeleniny či tofu. Naplněné lilky ještě posypeme oblíbeným sýrem, dáme na plech a necháme péct v troubě zhruba půl hodiny. Plněné zapékané lilky se dokonale hodí například k opékaným bramborám.

Lilkové lasagne

Klasické lasagne se připravují vrstvením tenkých plátů těstovin, nějaké omáčky, ať už s mletým masem nebo zeleninou, a bešamelu. Samozřejmě, chybět nemůže ani sýr. Existuje však množství variant, jak připravit chutné lasagne. Zkoušeli jste je někdy z lilku? Věřte, že jsou vynikající. Lilky nakrájíme na tenká kolečka, nasolíme, necháme odstát a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Plátky nám při přípravě tohoto chutného italského pokrmu nahradí těstoviny, jinak zůstává postup stejný, tedy jako při pečení klasických lasagne.

Čím si naplníte ty své, necháme na vás. Výborně budou chutnat prakticky s jakoukoli nádivkou. Jedinečné jsou i špenátovo-smetanové lasagne. Máte rádi cukety? Máme pro vás tři originální recepty, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve