Nenuťte svého partnera, aby byl šťastný. Může se to obrátit proti vám

 Vztahy 
09. dubna 2021 08:55 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Snaha o lepší náladu může mít opačný výsledek Depositphotos
Všichni chceme pro naše partnery to nejlepší. Pokud se cítí na dně, nebo možná jen ztratili nadšení, automaticky se jim pokoušíme zlepšit náladu všemožnými způsoby. Jenomže ve skutečnosti často děláme to, co funguje pro nás. Někdy to může fungovat i pro partnery a skutečně jim to náladu zvedne. Ale častěji tomu tak není.

Ve skutečnosti tato cesta často nikam nevede. Naši partneři se mohou cítit ještě hůř a nakonec jsme frustrovaní všichni. Přes naše nejlepší úmysly pomoci partnerovi vše selhalo. A kromě špatné nálady nyní náš partner prožívá také pocit viny a myslí si: "Měl bych se cítit šťastný, ale nejsem. Co je se mnou špatně?"

Nic s ním není špatně. Zdá se, že nutit sebe a ostatní, aby byli šťastní, nefunguje. A to z toho důvodu, že čím více si lidé cení štěstí, tím větší zklamání mohou pociťovat. 

Plánování aktivit pro pozitivní náladu

Lepší je to, co přední výzkumnice pozitivních emocí Barbara Fredrickson nazývá "upřednostňování pozitivity“ nebo si všímat, jaké činnosti přinášejí radost do našich životů, a poté je naplánovat do našeho dne. Aktivity se budou lišit člověk od člověka, protože nikdo není stejný. Ať už se jedná o každodenní procházku lesem, ponoření se do bohatého historického románu, nebo zvládnutí každodenní křížovky, když provozujeme své oblíbené zájmy, budou pravděpodobněji následovat pozitivní emoce.

A tím, že pomáháme našemu partnerovi s určováním priorit pro jeho pozitivní emoce a pocity, budou ještě šťastnější. Můžeme jim pomoci uspořádat den, aby se mohli pravidelně věnovat své oblíbené činnosti. To znamená i to, že jim zkrátka ulevíme od domácích a rodinných povinností, aby měli čas se věnovat své oblíbené činnosti.

Vyzdvihněte silné stránky svého partnera

Kromě toho, že naše partnery necháme dělat to, co mají rádi a pozitivně je to naladí, je tu ještě akcentování jejich silných stránek.

Stručně řečeno, všichni máme silné stránky a máme je v různých konfiguracích. Každodenní zaměření se na tyto silné stránky je spojeno s větší pohodou.

Pokud jste například přirozeně energický člověk, můžete být v pokušení přinutit svého partnera, aby byl také tak energický. Ale stejně jako nutit někoho, aby byl šťastný, ani toto nefunguje a může se to obrátit proti vám.

Místo toho se naučte denně využívat silné stránky svého partnera. Třeba váš partner není tak energický jako vy, ale jeho silnou stránkou je denně si nastudovat u počítače něco nového v oboru, který ho zajímá. Pokud oceníte, že se každý den něco nového naučí, zažije váš partner přirozené pozitivní pocity.

Stručně řečeno, snažte se svého partnera nenutit, aby byl šťastný. Místo toho postupujte jinak. Pomáhejte partnerovi stanovit si priority a činnosti, jež povedou k jeho pozitivní náladě a využívejte jeho silné stránky každý den. Váš partner a váš vztah pravděpodobně zažijí nový rozměr a hlavně o hodně větší dávku pohody. Dále čtěte: Jak se zotavit z velkých životních zklamání.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47