Nevyhazujte osení, přijdete o cennou dávku vitaminů

 Zdraví 
10. dubna 2021 08:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Osení obvykle končí po Velikonocích v koši Pixabay
Jestli máte na Velikonoce vysázené osení, určitě jej po svátcích nevyhazujte. Připravíte se tak o pořádnou dávku zdraví.

Osení patří k tradičním symbolům jara, především Velikonoc. Svěží zelené lístky obilí mají připomínat probouzející se přírodu, především mladou rašící trávu. V mnoha domácnostech se objevuje na stole jako dekorace, dozdobená zápichy či kuřátky. Jakmile ale Velikonoce skončí, končí i užitnost osení. Přitom je to škoda. Dá se totiž ještě zužitkovat. 

Detox vás nakopne

Jaro bývá často ve znamení detoxikace organismu. Po zimě je tělo zaneseno celou řadou škodlivin, které tam nemají co dělat, zpomaluje se metabolismus. Objevuje se také zvýšená únava či deprese. Proto je vhodné tělo zjara opravdu pročistit a tím pádem tělu ulevit. Nejen že si detoxikace poradí s toxiny v těle, ale zároveň vás nabije novou energií a vitalitou. Skvělým detoxikačním prostředkem ja právě mladý ječmen, tedy osení.

V hlavní roli ječmen

Ječmen obsahuje velké množství chlorofylu, vitaminů, kvalitních bílkovin, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a antioxidantů. Kromě toho příznivě působí také při překyselení žaludku, nespavosti a migréně. Na trhu se dá sehnat především ve formě prášku, z něhož si můžete připravit zdravý nápoj nebo smoothies.

Elixír z osení  

Vyrobit si elixír z osení není vůbec nic složitého. Jednodušše lístky ostříhejte a zpracujte v odšťavňovači nebo mixeru (přidejte do něj trochu vody). Vylisovanou šťávu můžete vypít samostatně nebo naředit vodou, případně jinou ovocnou šťávou, která vylepší poněkud ne příliš lahodnou chuť ječmene. Aby se projevily kýžené účinky, je vhodné pít jeden nápoj denně, a to po dobu minimálně tří měsíců.

Celoroční osení 

Osení nemusíte vysazovat jenom před Velikonocemi. Vzhledem k jeho účinkům na organismus si jej můžete pěstovat prakticky celoročně. Stačí vám k tomu miska nebo truhlík, kam budete pravidelně vysazovat semínka ječmene. K přípravě zdravých nápojů pak můžete použít také různé bylinky, které se během jara objevují, jako je jetel, polníček, špenát, kopřiva, jitrocel, pampeliška, řebříček, kostival, kontryhel nebo sedmikrásky, jejichž zdravotní účinky jsou často opomíjené. O tom, co vše dokáží, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008