Světově oblíbená dieta Medical Medium. Jak funguje a co na ni říkají dietologové

 Zdraví 
19. listopadu 2020 08:25 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ani tato dieta nefunguje a má nežádoucí účinky Pixabay
Začínáte den se sklenicí celerové šťávy nebo zkoušíte očistu k odstranění patogenů a toxinů z vašeho těla? Pak pravděpodobně zkoušíte dílo Anthonyho Williama, běžněji známé jako Medical Medium.

Medical Medium má miliony fanoušků a je populární mezi celebritami a sám William napsal řadu nejprodávanějších knih na toto téma. Ačkoli mnoho Williamových teorií vyvolává velký zájem veřejnosti, není lékařem ani registrovaným dietologem. Ve skutečnosti nemá vůbec žádné důkazy pro svá tvrzení a mnoho z jeho nápadů není vědou potvrzeno.

Proto bylo osloveno několik registrovaných dietologů, kteří se této 28denní dietě tak trochu podívali na zoubky.

Co je dieta Medical Medium

Tato 28denní očista obsahuje málo tuku, je zaměřená na syrovou zeleninu a ovoce a nezahrnuje mléčné výrobky, živočišné produkty ani žádné druhy zpracovaných potravin. Sám autor ji popisuje jako očistu či zdravotní restart, který může posílit váš imunitní systém, odstranit toxiny z těla, umožnit vám získat energii a dokonce vám pomůže zotavit se z nemoci. Aby bylo zcela jasno. Žádné z těchto tvrzení nebylo vědecky prokázáno.

V praxi to znamená, že ráno pouze pijete nějaké ovocné nebo zeleninové nápoje, k obědu si dáte syrovou zeleninu nebo ovoce a k večeři třeba nějakou studenou zeleninovou polévku.

Může tato dieta skutečně odstranit toxiny z těla?

Podle Mindy Haar, registrované dietoložky a klinické docentky a vedoucí katedry na New York Institute of Technology School of Health Professiones, tato tvrzení nejsou založena na vědeckých důkazech.

Registrovaná dietoložka Gisela Bouvier říká, že žádná očista vás nezbaví všech toxinů v játrech. Poukazuje na to, že jednou z hlavních funkcí jater je filtrování a zbavování se věcí, které tělo nepotřebuje. Očista typu diety Medical Medium má velmi vysoký obsah vlákniny kvůli extrémnímu omezení všech potravin kromě syrového ovoce a zeleniny. "Díky vysokému obsahu vlákniny a vody v ovoci a zelenině a nedostatku pomaleji stravitelných potravin, jako jsou bílkoviny a tuky, můžete mít pocit, že se vaše tělo čistí, protože neustále chodíte na záchod," říká Bouvier.

Sofia Norton, registrovaná dietoložka, zase říká, že je obecně nedostatek důkazů na podporu užívání detoxikačních diet obecně. "Realita je taková, že vaše játra a ledviny již dělají skvělou práci při odfiltrování toxinů a vaše plíce a potní žlázy to dělají také,“ říká. "Pokud budete jíst zdravě, nekouřit a cvičit, udržíte tyto orgány zdravé a bez toxinů.“

Nežádoucí účinky diety

Takže kromě toho, že budete hladovět, jíst jen syrovou zeleninu a ovoce a chodit na záchod, rozhodně svým játrům nepomůžete. Ani zbytku těla. Naopak. Tato dieta, stejně jako téměř všechny ostatní, má své nežádoucí účinky.

Riskujete totiž, že se díky této dietě připravíte o důležité živiny v jiných oblastech, jako jsou například bílkoviny. "Protein je nezbytný pro údržbu a opravy tělesných tkání," říká Haar. "I když strava mnohých lidí obvykle obsahuje více bílkovin, než je potřeba, dieta Medical Medium tělo přímo nedostatkem bílkovin ohrožuje. Žádná jiná složka stravy nemůže převzít roli devíti esenciálních aminokyselin, stavebních kamenů bílkovin, které získáváme výhradně z potravy.“

A přestože je ovoce rozhodně zdravou volbou, odborníci doporučují jíst jej s mírou. "Ovoce je jedním z nejspolehlivějších zdrojů vitaminu C, vlákniny, vitaminů B a antioxidantů, tedy všeho, co potřebujeme, abychom zůstali zdraví,“ říká Norton. "Ale má také vysoký obsah cukru, zejména fruktózy. Ovocný cukr může vést k tukovým onemocněním jater a poškodit pankreas, pokud ho jíte každý den příliš mnoho.“


Odborníci na výživu a dietologové se tedy shodují, že tvrzení o této dietě jsou zjevně nepravdivá. Vzhledem k omezeným kaloriím, které jsou podstatou této stravy, většina lidí zhubne, nicméně díky řadě faktorů je dieta Medical Medium nebezpečná. Takže ji raději nezkoušejte. Dále čtěte: Mono dieta získává stále větší popularitu. Je ale nebezpečná, raději ji ani nezkoušejte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve