Sedmikráska dokáže i léčit, ale její zdravotní účinky jsou často přehlíženy

 Zdraví 
25. března 2021 10:09 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Sedmikrásky mohou zmírnit příznaky nachlazení  Depositphotos
Sedmikrásky se na jaře rozrůstají velmi rychle, proto je nejspíš mnozí považují za otravný plevel. Ve skutečnosti však jde o léčivou rostlinu, která mnoha způsoby prospívá organismu i pokožce. Čím je pro naše zdraví tak výjimečná?

Nad sedmikráskami se moc lidí neudivuje, protože rostou všude. Ocenění by si však zasloužily, protože dokážou pomoci při léčbě některých zdravotních potíží. V případě, že sedmikrásky nebyly na místě zasaženém chemikáliemi, můžete si je utrhnout a hned sníst. Proto je nejbezpečnější jíst pouze kvítky z vlastní zahrady.

Sedmikrásky zmírňují průběh zažívacích obtíží

Květy sedmikrásek se mohou chlubit močopudnými a projímavými účinky. Stimulují trávicí systém a bojují proti křečím. Předtím, než při zácpě sáhnete po projímadle, uvařte si nejdříve čaj z bílých lístků sedmikrásek. Zdravotní účinky sedmikrásek dokazuje i jedna studie. Více si o ní můžete přečíst zde.

Sedmikrásky snižují intenzitu menstruačních bolestí

Některé ženy během menstruace trpí bolestmi hlavy, zad nebo břicha. Sedmikrásky mohou být v těchto chvílích velmi užitečné a nepříjemné stavy zmírnit. Pomáhají také ženám snížit bolesti těsně po porodu, kdy se potřebují zahojit.

Sedmikrásky napomáhají při léčbě dýchacích cest

Sedmikrásky působí protizánětlivě. Můžete je využít jako doplněk při léčbě bronchitidy a respiračních onemocnění. Pomohou vám zmírnit bolesti v krku a uvolnit dýchací cesty. Ideálně si z lístků sedmikrásek udělejte čaj a pijte ho několikrát denně. Díky vyšším dávkám odvaru se onemocnění zbavíte rychleji.

Sedmikrásky hojí rány

Sedmikrásky mají antibakteriální vlastnosti, díky kterým s nimi můžete ošetřit menší čerstvé rány a škrábance. První pomoc vám poskytne i v případě, že vás poštípe hmyz. Natrhejte si několik lístků ze sedmikrásek, jemně je poválejte v dlaních a přiložte na postižené místo. Léčivou sílu rostlin můžete využít i na otoky chodidel. Stačí, když si nateklé nohy ponoříte do odvaru z lístků sedmikrásek. Otoky nohou může způsobit banální příčina, ale i vážná nemoc.

Sedmikrásky rozjasní pleť

Sedmikrásky lze využít i ke kosmetickým účelům. Výrobci je přidávají do různých krémů, sér, tělových mlék, mastí, sprchových gelů nebo šamponů. Rostlinka totiž obsahuje přírodní látku L-arbutin, která se podílí na rozjasnění pokožky. Kromě toho dokáže i předcházet pigmentovým skvrnám a napomáhá pleť chránit před UV zářením. Sedmikrásky podporují i její pružnost a svěží vizáž.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve