Kolagen v těle je důležitý. Proč a jak ho můžeme doplňovat

 Krása 
31. března 2021 09:41 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kolagen pomůže proti vráskám, ale i pokožce celého těla Depositphotos
Kolagen je oslavován jako „pramen mládí“ a je horkým tématem v oblasti krásy. Jako vláknový protein, který se nachází v kostech, svalech, šlachách a kůži lidského těla, je hlavní složkou pojivové tkáně, která poskytuje strukturu, která udržuje naše tělo pohromadě a vydrží napínání tkání.

Nejčastěji kolagen vykazuje pozitivní konotace pro svou roli při udržování pevnosti naší pokožky. "Kolagen obsahuje až přibližně 25 % našeho celkového obsahu bílkovin, má velkou pevnost v tahu a spolu s měkkým keratinem (dalším proteinem) je odpovědný za pevnost a pružnost pokožky," říká dermatoložka Maggie Luther. A to částečně vysvětluje roli kolagenu při snižování výskytu vrásek a uvolněné pokožky.

Znamená více kolagenu lepší zdraví?

Víme, že kolagen hraje nedílnou roli při budování a podpoře důležitých tkání v našem těle, ale potřebujeme ho skutečně více? "Vzhledem k prospěšným složkám kolagenu pro pokožku, vlasy, nehty a struktury kloubů je důležité udržovat odpovídající množství a výživa podporující kolagen pomáhá zachovat zdravou strukturu,“ říká Luther. "Zejména u žen je suplementace kolagenem spojena s výskytem zdravější pokožky, vlasů a nehtů a může být také přínosná pro střeva, například při léčbě zaníceného střeva."

Luther také poukazuje na účinky kolagenu v boji proti viditelnému a fyziologickému stárnutí. "Konzumace kolagenu může pomoci v boji proti účinkům úbývání kolagenu v naší pokožce, přičemž klinické studie zjistily, že jeho konzumace může mít za následek méně vrásek, hydratovanou pokožku a lepší pružnost pokožky."

Nedávná studie týkající se kolagenových doplňků potvrdila, že proti stárnutí pokožky lze ve skutečnosti bojovat pomocí živin, které už po třech měsících pravidelné konzumace obnovily hydrataci, pružnost, hustotu a jemnost pokožky.

Jak tedy zvýšit kolagen v těle

Naše tělo vytváří pro produkci kolagenu prokolagen, takového predskokana, u kterého začíná veškerý kolagen. "Kombinuje aminokyseliny glycin a prolin spolu s vitaminem C,“ popisuje Luther. Tím, že zajistíme, abychom konzumovali potraviny bohaté na tyto živiny, můžeme pomoci vytvářet přírodní kolagen v našem těle.

Mezi "kolagenové" potraviny patří především ty s prolinem jako vaječné bílky, pšeničné klíčky, mléčné výrobky, houby či chřest, dále potraviny s glycinem jako kuřecí kůže, želatina, vepřová kůže, vývar z kostí a vitamin C obsahují citrusy, papriky a většina bobulí.

Důležitá je také strava bohatá na bílkoviny, protože poskytuje pevný profil aminokyselin pro výrobu nových strukturních proteinů.

Konzumace doplňků je další způsob, jak zvýšit celkovou hladinu kolagenu v těle. "Většina doplňků je buď hydrolyzovaný kolagen nebo želatina, formy, které již rozložily kolagen na peptidy a jsou tedy menší a lépe se vstřebávají," vysvětluje Luther. Tyto doplňky nám mohou pomoci zvýšit hladinu kolagenu v těle. Nebo jako alternativa je také často uváděna terapie červeným světlem (fotobiomodulace), která je spojována se zlepšenou produkcí kolagenu v pokožce a vyhlazením vrásek. Dále čtěte: Kokosový olej v kosmetice. Jak je to doopravdy s jeho prospěšností a může se používat na obličej?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47