Podkožní akné rozhodně nemačkejte, nebo po něm zůstane jizva. Bojovat s ním musíte jinými způsoby

 Krása 
30. března 2021 09:01 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na akné jsou náchylné ženy v období menstruace  Pixabay
Akné vzniká ve chvíli, kdy nadměrné množství mazu ucpe póry. Může se objevit všude, ale nejvíce lidem vadí, když se vyskytuje na pleti. Problém představuje zejména podkožní akné, které se tvoří hlouběji v pokožce a často jej nelze mechanicky odstranit. Jak si s ním poradit?

Podkožní akné jsou červenofialové zánětlivé uzly, které nemají bílé vrcholky. Často mohou být i bolestivé. Podkožní akné se může vytvořit z různých příčin. Na vině většinou bývá nadměrný stres, bakterie v pórech nebo dědičnost. Náchylné na vznik hlubokého akné jsou zejména některé ženy během periody.

„Na zvýšený výskyt akné mají vliv hormonální změny, proto se s ním setkávají obvykle ženy v období menstruace. Kožní mazové žlázy jsou v tomto období přecitlivělé a produkují více mazu než obvykle,“ vysvětluje odbornice Renné Rouleau, která se stará o pleť zahraničních celebrit. Pokud trpíte těžkou formou akné, vyhledejte dermatologa. V případě, že nejde o nic děsivého, můžete vyzkoušet následující tipy.

Bojujte proti nutkání pupínek vymáčknout

K mačkání podkožního pupínku většinu lidí vede nesnesitelné nutkání, které se často nedá vydržet. Musíte však svému chtíči odolat. Mechanické odstraňování hlubokého akné nedopadá dobře. Často není možné jej vymáčknout, protože je až příliš hluboko. Rozdrážděné místo se může zanítit a zůstane vám po něm jizva. Uvědomte si, že je to nejhorší věc, kterou pro svoji pleť můžete udělat. Raději nechte pupínek být, existuje totiž určitá šance, že sám zmizí.

Aplikujte na akné teplý obklad

Nachystejte si čistou žínku, ponořte ji do teplé vody a několik minut nechte nahřát. Před přiložením na podkožní pupínek se přesvědčte, zda není obklad příliš horký. Nechte ho působit zhruba deset až patnáct minut. Opakujte třikrát až čtyřikrát denně. Nahřívání akné zmírní bolest a může přispět k rychlejšímu zahojení.

Ošetřete akné olejem z čajovníku

Tea tree olej je jedna ze zbraní proti podkožnímu akné, protože má vysoce protizánětlivé účinky. Jde o šetrnou alternativu lokálních antibiotických mastí. Nanášejte si ho zhruba dvakrát až třikrát denně pouze na postižené místo, dokud se zcela nezahojí. Dále čtěte: Dopřejte pleti jarní vzpruhu domácími maskami z dostupných ingrediencí.

Neneste na akné med

Med má blahodárné účinky na pleť, i když vás zrovna akné netrápí. Naneste ho v malém množství na postižené místo těsně před spaním a nechte působit přes noc. Med můžete také během dne využít namísto peelingu. Stačí, když ho smícháte s trochou vody a skořice. Ideálně si však na pleť aplikujte stoprocentní med, který získáte od včelaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47