Proč se na nehtech tvoří bílé skvrny a jak jejich vzniku předejít

 Krása 
13. března 2021 08:32 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bílé skvrny na nehtech se odborně nazývají leukonychie  Depositphotos
Tvoří se vám na nehtech bílé skvrnky? Rozhodně nejste sami. Mohou mít různou podobu. Často vypadají podobně jako tečky nebo čáry, ale v každém případě mají pouze bílou barvu. Vytváří se na rukou a nohou bez ohledu na věk nebo pohlaví. Zjistěte, proč skutečně vznikají, a jak jim předejít.

Bílé skvrny na nehtech se odborně nazývají leukonychie. Možná jste od svých babiček slyšeli, že malé tečky poukazují na chybějící vitaminy a minerály. „Nedostatek zinku, vápníku nebo železa je zřídkakdy příčinou vzniku bílých teček na nehtech. Dvojnásob to platí v případě, že konzumujete vyváženou stravu,“ tvrdí pedikérka Marion Yau. Bílé tečky se většinou tvoří z jiných příčin, ale pokud máte pocit, že nedostatkem vitaminů trpíte, požádejte svého lékaře o krevní testy.

Proč se bílé skvrny na nehtech neustále objevují?

Nejčastější příčinou tvorby bílých teček je poranění. Často si ho způsobíte sami při různých činnostech, aniž byste si toho všimli. Možná s nehty nezacházíte šetrně při pilování. Bílé tvary na nehtech mohou značit i plísňovou infekci. Pokud si nejste jistí, ověřte si to u odborníka.

Nelze vyloučit ani genetické dispozice, se kterými nic provést nelze. Vaše nehty mohou být citlivé, pokud přicházíte často do styku s některými chemikáliemi. Mohou proto zeslábnout. „V případě, že nehet najednou změní barvu, zbystřete, protože může jít o indikátor nemoci. Poraďte se o tom s odborníkem,“ říká dermatoložka Dana Stern.

Zacházejte se svými nehty šetrně

Pokud se vám na nehtech vytvořily tečky vlivem zranění, jsou oslabené. Jednejte s nimi šetrně. Pilování provádějte velmi opatrně. Měli byste zapomenout na aplikaci gelových či akrylových nehtů, které je vyloženě ničí. Před kontaktem s chemikáliemi si vždy nasaďte rukavice. Pokud budete na své nehty brát ohled, bílé skvrny odrostou a nové se již nejspíš neobjeví.

Nehty potřebují hydrataci

O oslabené nehty musíte řádně pečovat. Bílé skvrny často vznikají vlivem nedostatku přírodních olejů v těle. Existuje velké množství speciálních olejíčků na nehty, které je dokáží hydratovat, ale vyhovovat vám může i klasický kokosový či olivový olej. Kromě toho používejte na ruce i zvlhčovací mýdla. Dále čtěte: Co se stane s pokožkou, když si před spaním neumyjete obličej?

Nehtům prospěje zdravá strava a pohyb

S přibývajícím věkem se produkce přirozených olejů v těle zpomaluje. Pokožka pomalu ztrácí vlhkost a vysušuje se, takže jsou nehty náchylné k rozdvojování, lámání a vzniku bílých skvrn. „Pravidelná kardiovaskulární aktivita zvyšuje průtok krve, což prospívá i nehtovým lůžkům,“ vysvětluje dermatoložka Dana Stern. Dbejte na pravidelný pohyb, vyváženou stravu a dostatečný pitný režim.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008