Řadu problémů s vlasy lze řešit pomocí vitaminů. Stačí vědět, který na co zabírá

 Krása 
25. února 2021 08:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vitaminy mají na vlasy pozitivní vliv Depositphotos
Zdravé vlasy jsou nejen hezké na pohled, ale také vypovídají mnohé o vaší celkové kondici. Kvalitu hřívy můžete podpořit vitaminy či minerály, jen musíte vědět které na co zabírají.

Pokud nejste celkově zdraví a v dobré kondici, nemohou takové být ani vaše vlasy. Základem je ovoce a zelenina, jde v podstatě o přírodní vitaminy na vlasy. Zažité moudro, že nejzdravější je zelenina syrová, rozhodně nemusí vždy platit. Existují totiž takové druhy zeleniny, kterým naopak tepelná úprava pomáhá. Klíčový je obsah vody v zelenině.

Vitaminy obsažené ve vodnatějších druzích se při tepelné úpravě zničí. Jde napříkad o salátovou okurku nebo různé druhy listových salátů. Naproti tomu kořenová zelenina je pro tepelnou úpravu ideální – má tužší strukturu a obsahuje větší množství zdravých látek, které vyšší teplota nezničí. Při teplé i studené úpravě se doporučuje přidat kapku oleje, který napomáhá lepšímu využití některých olejů.

Důležité živiny pro tělo i vlasy

Látek, které bychom si měli dopřávat, je opravdu mnoho. Každá z nich je dobrá na něco jiného. Představíme vám ty nejdůležitější, jejichž vlastnosti prospívají zdravému růstu vlasů.

Bílkoviny

Můžete se setkat také s odborným názvem proteiny a jedná se o nejdůležitější látku pro organismus, tedy i vlasy. Bílkoviny pomáhají stavbě i ochraně vlasů, rostou díky nim rychleji, jsou silnější a celkově zdravější. Nejlepším zdrojem bílkovin je bílé maso a ryby, sójové produkty, ořechy či luštěniny.

Jód

Tento minerál ovlivňuje správnou funkčnost štítné žlázy, která je důležitá pro celkové zdraví těla a má vliv také na zdraví vlasů. Ovlivňuje buňky vlasových folikulů, které zajišťují správný růst vlasů. Jód najdete převážně v mořských plodech a vejcích.

Železo

Zajišťuje správné fungování tkání a buněk celého těla, má tedy výrazný vliv na správný růst vlasů. Železo obsahují bílé a červené maso, fazole, čočka, špenát či kapusta. Pro lepší příjem železa se doporučuje konzumace potravin bohatých na vitamin C (citrusové plody), který zlepšuje jeho vstřebávání do organismu.

Síra

Poskytuje živiny nejen vašim vlasům, ale také třeba nehtům. Díky ní jsou vlasy silnější, odolnější, dobře rostou a méně vypadávají. Pomáhá také při trávení vitaminů B. Obsahují ji různé druhy zeleniny (brokolice, červená paprika, zelí nebo růžičková kapusta), brambory, ryby a mořské plody, vepřové, hovězí nebo drůbeží maso, ořechy a nebo vejce.

Zinek

Zinek pomáhá vylučování kožního mazu na pokožce hlavy, ta je tak hydratována a zbavena lupů. Zinek je také důležitý pro růst vlasů, má vliv na vlasový folikul. Najdete jej např. v ústřicích, fazolích, dýních a ve větší míře také v některých druzích ořechů, např. v kešu nebo mandlích.

Omega 3 mastné kyseliny

Obsaženy jsou například v másle či rostlinných olejích, vlasům dodávají lesk a podporují jejich zdravý růst. O takzvaném obráceném mytí, které pomáhá se zplihlými vlasy, jsme psali zde.

Vitaminy jsou základ

Vitaminy tvoří jednu z nejdůležitějších skupin látek pro naše vlasy.

  • Vitamin A - podporuje funkci vlasových folikulů, čímž ovlivňuje růst vlasů a jejich celkový vývoj. Ve značné míře jej najdete v mrkvi.
  • Vitamin C - antioxidant, pomáhá tvorbě kolagenu, vlasy jsou díky němu silné a zdravé. Obsahují jej ořechy (vlašské), olivový olej a samozřejmě hlavně citrusové plody.
  • Vitamin H - má vliv na produkci aminokyselin důležitých pro růst vlasů, hydratuje a zvyšuje lesk. Největší množství obsahuje květák (nedoporučuje se jeho nadměrná konzumace).
  • Vitaminy B - vitamin B6 podporuje vstřebávání živin, vitamin B7 obnovuje růst vlasů, zabraňuje šedivění. B6 najdete v avokádu nebo banánu, dále v luštěninách či v drůbežím mase, B7 obsahuje vaječný žloutek, mléko, sója nebo neloupaná rýže.
  • Vitamin D - antioxidant. Je obsažen ve vejci (žloutek), mléce a také v rybím tuku.
  • Vitamin E - zabraňuje odumírání vlasových folikulů. Nalézá se v rostlinných olejích nebo živočišných tucích.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve