Jak zhubnout přerušovaným půstem, pro koho je vhodný a kdo by se mu měl vyhnout

 Zdraví 
13. dubna 2021 07:33 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přerušovaný půst není konkrétní dieta Pixabay
Jednou z oblíbených metod účinného hubnutí je přerušovaný půst. Vysvětlíme, co to znamená a jak jej držet. Také upozorníme, pro koho je vhodný a kdo by se mu měl vyhnout.

Přerušovaný půst není žádná konkrétní dieta, ale způsob stravování, který rozděluje den na část, kdy se nejí, a na část, kdy můžete jíst běžným způsobem. Cílem nemusí být jen shození přebytečných kil, ale také zlepšení zdraví.

Kdy lze mluvit o přerušovaném půstu

Je jasné, že krátké přestávky mezi jídly rozhodně nejsou přerušovaným půstem. Abyste mohli prohlásit, že držíte přerušovaný půst, měli byste být alespoň 12 hodin bez jídla. Je zvykem, že se druhy půstu vyjadřují číselnými hodnotami s lomítkem uprostřed. Výraz 12/12 znamená, že po době 12 hodin bez jídla následuje doba 12 hodin, kdy jíte běžným způsobem. Výraz 14/10 znamená 14 hodin bez jídla a deset s běžným režimem. Nejoblíbenější je režim 16/8, ale lze držet pochopitelně i 20/4. Důležité také je, že v době s jídlem sice můžete jíst běžně, ale neměli byste pořádat žádné obžerství. Spíš jde o to do tohoto časového okna shromáždit kvalitní a hodnotnou stravu.

Co všechno tento půst přináší?

Jak už bylo naznačeno, tento druh každodenního půstu přináší nejen snížení tělesné hmotnosti, ale také zlepšení některých obtíží. Budeme-li držet například přerušovaný půst 16/8, můžeme počítat s tím, že se naše tělesná hmotnost během tří měsíců sníží skoro o 10 %. To je docela slušný výsledek. Přitom nebudete nijak trpět, protože budete jíst stále svá oblíbená jídla. Jestliže se vám dokonce podaří vyměnit některá méně zdravá jídla za kvalitnější a zdravější varianty, může být výsledek hubnutí ještě lepší.

Vedle samotného snížení hmotnosti dochází k eliminaci inzulinové rezistence a k postupnému startování metabolismu. Také se snižuje zánět v těle. Jestliže jste trpěli na různé zažívací obtíže, mohou se jejich projevit díky přerušovanému půstu mírnit. Vaše trávení si totiž během období bez jídla náležitě odpočine a je pak schopné pracovat mnohem lépe. Můžete očekávat zlepšení stavu žlučníku, omezení plynatosti, střevních zánětů a dalších obtíží. Během doby bez jídla budete výrazně výkonnější v oblasti myšlení. Střídání půstu a jídla je pro organismus přirozené, jsme tak nastaveni geneticky. Přerušovaný půst je dobrou prevencí některých druhů rakoviny, je prevencí cukrovky druhého typu, zlepšuje sportovní výkon a drží na uzdě hormon hladu.

Jak na přerušovaný půst

Každý člověk je jiný. Pro někoho je jen otázkou jednoduchého rozhodnutí, že začne dodržovat třeba i relativně drsný režim 20/4. Pro většinu lidí je ale vhodné začít postupně. Pro začátek zvolit 12/12. Do období bez jídla se počítá i spánek. Takže základní režim, kdy se navečeříte nejpozději v osm hodin večer a snídáte nejdříve v osm ráno nemusí představovat zásadní problém. Jakmile si zvyknete, můžete večeřet v osm, ale jako první jídlo dalšího dne mít až oběd ve dvanáct. Rázem jste v režimu 16/8, který pro většinu lidí naprosto stačí. Není nijak náročný a přináší všechny potřebné benefity.

Jak už bylo naznačeno, strava v čase určeném pro jídlo by měla být kvalitní. Důležité je, abyste neopomněli žádnou potřebnou složku. Určitě by zde měla být zelenina a přiměřeně i ovoce. Důležité jsou bílkoviny a zdravé tuky. O nich se více dozvíte například zde. Při přerušovaném půstu můžete i rozumné množství sacharidů, zejména polysacharidů. Že vše funguje, zjistíte snadno během krátké doby. Na jídlo se budete těšit, budete si jej vychutnávat a vaše váha půjde postupně dolů. Je důležité podpořit své tělo dostatečným příjmem tekutin, které neobsahují kalorie. Voda, čaj, káva. To vše má i během hladovění své důležité místo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47