Nízký tlak přináší řadu komplikací. Přesto ho lidé často neřeší

 Zdraví 
12. března 2018 07:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S nízkým tlakem si člověk dokáže poradit i sám Shutterstock
Je bez debat, že v případě krevního tlaku je nebezpečnější ten vysoký. I nízký tlak ale dokáže pořádně potrápit. Přesto mnoho lidí tento problém vůbec neřeší, i když pomoc existuje a není nijak složitá.

Nízkým tlakem trpí hlavně ženy do 30 let věku. Podceňovat nízký tlak se nevyplatí. Někdy totiž může jít o náznak, že je v těle něco v nepořádku (například cukrovka). Nízkým tlakem se u některých žen projevuje i těhotenství.

I když nejde o nemoc v pravém slova smyslu, je nízký tlak nepříjemná záležitost. To potvrdí každý, komu se po ranním vstávání z postele nepříjemně točí hlava. Pocity na omdlení, únava, pobledlé tváře a ledové končetiny - i takové jsou příznaky nízkého tlaku.

Jak zatočit s nízkým tlakem

Pokud už máte příznaků nízkého tlaku plné zuby, zkuste se problému zbavit. Může vám pomoci i samoléčba, léků na nízký tlak stejně moc neexistuje.

S nízkým tlakem lze naštěstí docela úspěšně bojovat, a to změnou životního stylu. Pokud si osvojíte několik preventivních opatření, problémy s nízkým tlakem se podstatně zmírní.

Dostatek tekutin

Zaměřte se na příjem tekutin. Pitný režim je třeba dodržovat celoročně, v létě pak obzvlášť. Je dobré si dát jednu sklenici vody ihned poté, co se ráno postavíte na nohy.

Proti nízkému tlaku dobře funguje i ranní šálek slabé kávy, pokud je zapitý dostatečným množstvím vody. Zkusit můžete i černý slazený čaj.

Nezapomeňte na vitaminy a minerály

Pokud chcete odbourat nízký tlak, dopřejte si dostatečný přísun vitaminu C, který přispívá k zvýšení krevního tlaku. Do jídelníčku proto zařaďte čerstvé ovoce a zeleninu. Bohaté na vitamin C jsou třeba pomeranče, citrony, limetky, grepy, papája, černý rybíz, jahody, kiwi, brusinky, ale také rajčata, brokolice, petržel, brambory, květák nebo kedlubna.

Lidem s nízkým tlakem prospívá i zvýšený příjem sodíku, takže si můžete jídlo i mírně přisolit, ale vzhledem k dalším orgánům to nepřehánějte. Pomůže vám taky zinek, který je obsažený v hovězím či vepřovém mase, mořských plodech, vejcích, pšeničných klíčcích nebo luštěninách.

Zdravé návyky

Rozdělte si jídlo do několika menších porcí. Ráno si dopřejte snídani bohatou na bílkoviny, jako jsou vejce, sýry, nízkotučné jogurty, tvaroh a celozrnný chléb.

Zapomeňte také na prudké pohyby při vstávání a snažte se, aby mělo tělo stálý přísun kyslíku. Pravidelně proto větrejte a ideálně i spěte s otevřeným oknem. Ráno si dejte střídavě teplou a studenou sprchu, která vás nastartuje.

Vyzkoušet můžete také kompresní punčochy, které v tomto případě ulevují od potíží.

Síla přírody

Pomoci vám mohou i některé bylinky a koření. Vyzkoušejte ostropestřec mariánský, kopřivu, rozmarýn, lékořici, zázvor, ženšen nebo chilli.

Osvědčeným receptem na nízký tlak je rozmarýnové víno, které si můžete snadno vyrobit i doma. Smíchejte jeden litr suchého bílého vína a zhruba 100 gramů sušených rozmarýnových lístků. Nechte alespoň 5 dní odstát a při potížích užívejte jednu malou sklenku. O skvělém receptu na vysoký krevní tlak jsme psali zde.

Při nízkém tlaku pomáhá také aromaterapie. Stačí jen pár kapek vhodného oleje do aromalampy. Dobré jsou oleje s povzbuzujícími účinky, jako je rozmarýn, černý pepř, jalovec, skořice, zázvor, nebo vavřín.

Sportujte

Najděte si sport, který vás baví a zároveň se vám při něm pořádně rozrpoudí krev. Vhodný je například běh, plavání, jízda na kole, ale třeba i pravidelné procházky.

S pohybem začínejte hned ráno, a to pomalým protahováním. Pomůže vám i pár dřepů u otevřeného okna, nebo ranní projetí na rotopedu.

První pomoc

Pokud se vám během dne zatočí hlava, neprodleně si lehněte a pokud je to možné, podložte si nohy.

Jestliže stojíte ve frontě, rozkročte se a zhluboka dýchejte. Očima se přitom zaměřte na jedno konkrétní místo před sebou. Dobré je také chytit se nějakého opěrného bodu a střídavě pokrčovat nohy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve