Nenechte si zničit život. Naučte se být psychicky odolní

 Zdraví 
08. března 2018 16:22 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Silný jedinec zvládne i kritické chvíle Shutterstock
Teď nemáme na mysli odolnost ve smyslu obrany před nemocemi, ale odolnost psychickou, která je pro zvládání života stejně důležitá a jejíž nedostatek může znamenat stejné ohrožení. Čtěte dál, dozvíte se překvapivá fakta.

Možná máte někteří zkušenost s tím, jak dokáží určité události v životě natolik zamíchat s kartami, že člověk už dál nemůže pokračovat stejným směrem. A nemluvíme o tom, když se vše zamíchá k lepšímu. Je mnoho situací, které znamenají enormní vypětí, přinášejí stres a vedou k riziku zhroucení.

Smrt v rodině

Jde o jeden z typických spouštěčů zhroucení. Jestliže zemřela osoba, která vám byla opravdu blízká, nemůže se žádný člověk jen tak otřepat a jít dál. Současně jde o situaci, na kterou se nelze nijak dopředu připravit. Jestliže jste ještě podobnou zkušenost neměli, tak prostě nevíte, jak budete reagovat.

Mnoho lidí se v takovém případě uchyluje k alkoholu, lékům na uklidnění či jiným návykovým látkám. Jiní rezignují na další život, přestávají se o sebe starat a postupně se propadají až na samé dno. Nepracují, neplatí účty, přicházejí o byt, stávají se bezdomovci.

Ztráta zaměstnání

Jiným spouštěčem velkých životních obtíží je ztráta zaměstnání. Zvlášť pokud dotyčný člověk byl na daném zaměstnání emočně i materiálně velmi závislý a zejména tehdy, když už v daném místě odpracoval řadu let. Takový zářez do života, který může být spojený i s velkou nejistotou, co bude dál, může být startem k přesně stejným potížím, jako v případě ztráty blízkého člověka.

Navíc ještě hrozí možnost upadnutí do závislosti na výherních automatech či na sázení. Člověk bez práce je totiž v pokušení svůj životní neúspěch tajit před rodinou. Odchází jakoby do práce a peníze si chce získat hrou na automatech či výhrou v sázkách. To se pochopitelně nedaří a dotyčný prosází veškeré úspory a posléze si nadělá velké dluhy, které mohou uvést celou rodinu do velmi dramatické situace, která končí exekucí, insolvencí a dalšími nepěknými důsledky.

Rozpad vztahu

Do třetice všeho zlého musíme zmínit rozpad vztahu. To je tragédie v každém věku a nedá se říct, kdy to člověk nese hůř. Nemluvíme zde o situaci, kdy zůstane žena sama, neboť se manžel alkoholik konečně odstěhoval. Tam je na místě úleva. Jde mnohem spíš o momenty, kdy je člověk opuštěn nečekaně, bez zjevných důvodů. Odejde ten, koho máme rádi, po kom toužíme, o koho stojíme. Nastupuje obyčejně nadužívání alkoholu, drog, léků. Člověk se pustí bezhlavě do hledání náhradního vztahu, což může vést k mnoha potížím. Často také dochází v tomto případě k sebevraždám, které pochopitelně hrozí i v případech předešlých.

Jiné důvody

Existuje samozřejmě mnoho dalších faktorů, které nás mohou dostat „na dno“. Typicky jde třeba o nemoc, pobyt v nemocnici, pobyt v domově pro seniory, odchod do invalidního důchodu, odchod do starobního důchodu. Existují i životní etapy, kdy lidé hodnotí své životy a snadno mohou podlehnout dojmu, že se nedaří.

Jak zvýšit psychickou odolnost

Zvyšování psychické odolnosti by proto měl být náš celoživotní úkol. Nedá se přitom říct, že jde o něco vrozeného. Psychologové se shodují spíš na tom, že jde o získané schopnosti, které lze rozvíjet a trénovat. Ačkoliv je nikdo nemůžeme cvičit v té podobě, v jaké je život přinese, je přesto dobré vědomě budovat jakési bariéry, které nám pak pomohou.

Vztahy

Naprosto klíčovým jsou přitom dobré vztahy s ostatními lidmi. Ti, kdo mají kolem sebe mnoho lidí, kteří jim fandí, mají mnohem menší pravděpodobnost dostat se k patologickým projevům svého truchlení. Dobří přátelé pomohou při ztrátě blízkého člověka, při ztrátě zaměstnání i při rozchodu s partnerem. Jde o to, abychom o přátelství během svého života usilovali, abychom sami druhým v jejich krizích pomáhali. Může se nám to potom v dobrém vrátit. Některé zajímavé inspirace načerpáte i z článku vydaného dříve.

Jinou šikovnou dovedností jsou různé dobré životní návyky. Už jako děti nás rodiče učili si čistit zuby, uklízet po sobě, umývat si ruce při odchodu z toalety. Během dalšího života si vytvoříme různé jiné rituály, které se nám mohou v době krize hodit. Jsou popsány případy lidí, které při těžké nemoci doslova zachránilo, že pokračovali s naučeným rituálem. Po probuzení provedli ranní hygienu i v nemocnici, přečetli si pár stránek z knihy, novin, časopisu. Prošli se. Dali si kávu. Záleží samozřejmě na možnostech, ale je jasné, že určité návyky mohou také vytvořit pomocnou bariéru proti stresujícím faktorům.

Jinou příhodnou schopností je léty vytvářená pružnost a schopnost přijmout změny. Jedna věc je držet návyky, pokud je to možné. Někdy to ale možné není a je třeba se zařídit jinak. Jestliže jsme toto schopni přijmout, jsme na dobré cestě. Sledujme proto, jak reagujeme na situace, kdy jsme postaveni před změněné podmínky. Pokud si všimnete, že vaše reakce bývají spíš odmítavé, zaměřte se na změnu tohoto životního postoje ještě v době, kdy vás nepotkalo nic vážného.

Mějte zdravou sebedůvěru. Snažte se o pozitivní naladění. Ačkoliv se to zdá jako málo podstatné, přece to může zásadně pomoci. Buďte plni naděje. I to je přístup k životu, který lze rozvíjet. Dokazujte si každý den, že jste schopni dosahovat vytyčených cílů. Nedávejte si je přiliš vysoko, ale radujte se z toho  když se vám nějaký podaří naplnit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod