Rádi sedíte s nohou přes nohu? Koledujete si o pěkné zdravotní problémy

 Zdraví 
07. března 2018 07:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Toto sezení vypadá sice krásně, ale zdraví škodí více, než si kdo myslí Shutterstock
Sedíte rádi s nohou přes nohu? Možná, že vám tento styl sezení přijde pohodlný, ale podle mnoha výzkumů může škodit zdraví. Víte ale vůbec, co vše si tím můžete přivodit?

Jasně, jsme ženy a v šatech můžeme těžko sedět jako burani s nohama od sebe. V některých situacích se tomu nevyhneme. Ale jindy, třeba při sezení v práci u stolu, bychom to měly eliminovat.

Nohy křížem mohou způsobit problémy, které by si nikdo ani ve snu nepřál. Jednat se může o zvýšený krevní tlak, křečové žíly nebo bolesti v kříži, a to není zrovna nic příjemného. Zdá se však, že řada žen těmto upozorněním nevěnuje stále pozornost a zvesela tak sedí dál.

Zkrácení svalů

Pokud sedíte často s nohou přes nohu, zkracují se tím svaly vnitřní strany stehen, třísla. A když si pak stoupnete, stehenní kosti mají tendenci padat k sobě. Abyste si to uměli představit. Jen co se postavíte, půjdou vám nohy tak trochu do x. 

Bolesti zad

Kromě toho, že si takto ničíte postupně kolena, pravidelné sezení s nohou přes nohu může mít také za následek bolesti zad. Zatěžuje totiž více jednu stranu pánve, takže dochází k jejímu zešikmení a vzniku skoliózy páteře. Pokud takto často sedáte i v práci, zkuste pár jednoduchých cviků. 

Velmi relaxačně působí protažení zad v předklonu i záklonu a propnutými pažemi, kdy pohybem těla ze strany na stranu opisujete tvar ležaté osmičky vsedě, nebo ve stoje. Pohyby by měly být pomalé a plynulé a zpočátku v malém rozsahu.

Zúžení cév

Kromě bolestí zad nebo zkracování svalů si zaděláváte také na další problém. Tím, že horní noha tlačí na spodní, může docházet k zúžení cév. To má poté na svědomí zejména zvýšení krevního tlaku, protože ve spodní končetině se sníží množství krve. Následkem toho se krev napumpuje do hrudi, a proto se tlak postupně zvyšuje, aniž bychom si to uvědomovali.

Po takto dlouhém sezení se stává, že v noze cítíme zvláštní mravenčení. Navíc si tím zaděláváte na vznik křečových žil. I když je toto onemocnění z velké části dědičné, lze jej částečně eliminovat. Pokud už se vám první "křečáky" objevily, zkuste zábaly a výtažky z listů vinné révy. Více o tomto přírodním zázraku jsme psali zde.

Pozor na různé cviky

Ne každé cvičení může vašemu zdraví pomoci. V některých situacích tomu může být naopak. Takže pokud se věnujete tai či nebo podobným cvikům, kde se svaly pouze napínají místo toho, aby se natahovaly i stahovaly, není to pro tělo zrovna ideální.

Ani cvičení v posilovně není zase zrovna optimální. Typickým příkladem je posilování vnitřní strany stehen na strojích. Sval se sice trochu posílí, naroste, ale zároveň se bude zkracovat. Svaly tak během dne zkrátíte hned dvakrát, ačkoliv úmysl byl opačný. Raději se tedy snažte sezení s nohou přes nohu vyvarovat, a nebo v něm setrvat pouze kratší dobu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty