Nepodceňujte faktory, které se podílí na zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu

 Zdraví 
07. března 2018 09:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rakovinu prsu je možné léčit, ale musí být diagnostikována co nejdříve Shutterstock
Rakovina prsu je snad největším strašákem žen. V mnoha zemích světa se výskyt tohoto onemocnění stále zvyšuje a dotýká se stále mladších žen. V následujícím článku se dozvíte, jaké jsou prvotní signály tohoto onemocnění.  

Ze statistik vyplývá, že vysoký výskyt rakoviny prsu je zejména v Evropě a Severní Americe. Toto onemocnění patří mezi nejčastější druhy rakoviny, které ženy postihují. A věk pacientek se stále snižuje. 

Jaké jsou prvotní signály rakoviny prsu?

Rakovina prsu patří mezi nádorová onemocnění, která postihují tkáň prsních žláz. Pod tento termín spadá několik typů či podtypů rozličných zhoubných nádorů prsů, které se od sebe odlišují. Tím nejrozšířenějším je karcinom prsu. Na celém světě se ročně objeví více než 1,2 milionu případů, kdy je tento druh rakoviny diagnostikován.

Toto onemocnění je přitom dobře léčitelné, zejména pokud je zjištěno včas. K včasnému odhalení mohou přispět zejména prvotní signály, které by ženy rozhodně neměly ignorovat.

  • V prvé řadě mezi něpatří různé změny prsů. V mnoha případech na vznikající problém upozorní ženu větší či menší bulky v prsu či podpaží. Bulky jsou tvrdé a často bezbolestné. I když může jít o obyčejnou tukovou tkáň, není tyto bulky radno podceňovat a je vždy nutné navštívit v co nejkratší době lékaře, který dokáže diagnostikovat  zda je charakter bulky maligní či nikoli. 
  • Ignorovat bychom neměli ani zarudnutí či otok prsu nebo výtok z bradavky.
  • Stejně nežádoucí je vtažení bradavky a změny v barvě pokožky i tvaru a vzhledu prsu. V pozdějších stádiích může postižená osoba pociťovat zdánlivě nevysvětlitelnou bolest, a to zejména v horní části páteře i v oblasti ramen či krku.

Jaké jsou faktory, které zvyšují riziko vzniku onemocnění?

Známých je množství faktorů, které mohou přispívat ke vzniku onemocnění. Pokud se však i vy nacházíte v rizikové skupině, neznamená to, že musíte onemocnět. To platí i naopak. I v případě, že se vás rizikové faktory nijak netýkají, může u vás dojít k propuknutí nemoci. Bolest prsou trápí mnoho žen. Jaké mohou být příčiny?

  • Do rizikové skupiny můžeme obecně zařadit ženy, které měly menstruaci velmi brzy, a to před 11. rokem života
  • Do rizikové skupiny patří také ženy s pozdním nástupem menopauzy.
  • Více ohroženy jsou ty, které nerodily a ani nekojily nebo byly těhotné až po třicítce.
  • Vznik rakoviny je dále ovlivněn stoupajícím věkem. Ohroženější jsou ženy po padesátce, i když v dnešní době je rakovina prsu problémem stále mladších žen.
  • Dalším faktorem je i vrozená predispozice. Do rizikové skupiny se zařazují ženy, které mají v rodině výskyt rakovinového onemocnění.
  • V neposlední řadě může ke vzniku nemoci přispět i celkový životní styl. To v sobě zahrnuje nezdravé stravování, častou konzumaci alkoholu, nedostatek pohybu a stres.
  • Negativně působí i nadváha, a to zejména po přechodu.

Nepodceňujte prevenci

Jak jsme již zmínili výše, rakovinu prsu je možné léčit, ale musí být diagnostikována co nejdříve. Tomu dopomůže časté samovyšetření prsů i pravidelné návštěvy u lékaře. Kromě toho je dobré co nejvíce snižovat riziko vzniku onemocnění. Prevence rakoviny prsu v sobě zahrnuje v prvé řadě vhodnou výživu. V jídelníčku by neměly chybět kvalitní rostlinné oleje a karotenoidy. Ochranné účinky mají látky, jako sulforafan, který se nachází v zelenině či lykopen, který dodává barvu rajčatům. Rovněž je dobré nekouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Snížit riziko vzniku rakoviny prsu můžete i pravidelným pohybem. Fyzické aktivitě bychom se měly věnovat alespoň 30 minut denně několikrát do týdne. Správná výživa a dostatek pohybu může dopomoci vyhnout se rizikové nadváze a obezitě. Zapomínat bychom neměly ani na dostatečně dlouhý a kvalitní spánek. Dlouhodobý stres má na naše tělo také negativní vliv. Vhodné je také omezit kontakt s různými chemikáliemi. Mnohé pesticidy, ředidla či čisticí prostředky zvyšují v těle hladinu estrogenu, což může podporovat rakovinné bujení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod