Rafinované cukry je dobré omezit. Podporují vznik nádorového bujení

 Zdraví 
23. listopadu 2017 10:09 / Bronislava Silná
  31
📷
4 fotografie v galerii
Běžný bílý cukr, glukózo-fruktózový sirup a další produkty jsou velmi nebezpečné Pixabay
Rakovina jako metla lidstva. Zákeřná nemoc, která zabíjí ročně mnoho nemocných. Výzva pro lékaře, kteří se pokouší s nemocí bojovat, někdy úspěšně, jindy marně. Co může udělat obyčejný člověk? Máme některá doporučení, která je vhodné dodržovat.

Na rakovinu jsou různé pohledy. Někteří v ní vidí jen vzniklý omyl při dělení buněk, který tělo nedokáže zlikvidovat a vzniká nádor, který následně roste. Ne vždy se ale jde k podstatě věci. Proč vůbec dochází při dělení buněk k chybám a proč tělo nedokázalo špatnou buňku zničit včas? Přitom právě tyto skutečnosti jsou nejlepší prevencí vzniku nádorového bujení.

Prostředí, v němž žijeme

Velký vliv na náš zdravotní stav má prostředí, ve kterém žijeme. Záleží samozřejmě na kvalitě vody, kterou pijeme, na kvalitě vzduchu, který dýcháme. Současně jsme ale mnozí v situaci, kdy tyto parametry můžeme jen obtížně ovlivnit. Ne každý se můžeme odstěhovat do malebné horské vesničky, kde se do kotlů nepřikládají plastové lahve. Ne každý může pít vodu z průzračné studánky. Přesto máme možnost ovlivnit to, co jíme. Zcela samostatnou kapitolu pak tvoří kouření a pití alkoholu, čemuž jsme se na webu věnovali už dříve. Dobré rady, jak přestat kouřit, jsme psali zde.

Nebezpečné rafinované cukry

Běžný bílý cukr, cukr třtinový, glukózo-fruktózový sirup a další produkty jsou velmi nebezpečné a podílejí se zásadním způsobem na vzniku rakoviny. Je to proto, že jsou přímým palivem pro výživu rakovinných nádorů. Navíc při jejich konzumaci se prudce zvyšuje hladina inzulinu v krvi, což představuje další riziko pro vznik rakovinného bujení. Studie dokládají, že strava bohatá na cukry má přímý vliv na vznik rakoviny slinivky břišní, což je jedna z nejvíce nebezpečných rakovin a není zatím příliš zvladatelná.

Bílá mouka

Rostoucí obliba bílé mouky, často navíc ze šlechtěných druhů pšenice bohaté na lepek, je také velmi mohutným motorem vzniku nádorů. Bílá mouka se v organismu uplatňuje podobně jako rafinovaný cukr. Také vede k prudkému nárůstu hladiny inzulinu a neobsahuje příliš výživově důležité látky, které jsou obvykle v otrubách. Studie uvádí, že mnoho bílé mouky vede mimo jiné k rozvoji rakoviny prsu.

Průmyslově zpracované maso

Samotné maso a zvlášť maso domácích zvířat není příliš velkým problémem. Pokud navíc člověk přijímá dostatek vlákniny, může být maso i zdravotně přínosné. Velkým problémem z hlediska rakoviny jsou ale potraviny s vysokým obsahem dusíkatých solí. Ty najdeme v různých šunkách, salámech, konzervách. Udržují maso, aby se nekazilo, ale současně způsobují rakovinu střev a případně i prostaty.

Ztužené tuky

Vynechte ze své stravy veškeré ztužené tuky. I když jsou současné margaríny vyráběny lepší technologií než dříve, přece jen nejsou žádným zdravotním přínosem. Naopak. Podílejí se na rakovině tlustého střeva, konečníku, prostaty, prsu i kůže. Problémem není jejich mírná konzumace, která je určitě možná. Potíž je, že tyto tuky jsou v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, kde nahrazují máslo a jiné kvalitní oleje. Celkově proto dostane člověk do těla dávku, se kterou si už jeho imunitní systém neporadí.

Pozor na ryby

Ryba je přece základ zdravého jídelníčku a má být na stole alespoň dvakrát týdně. Jenže jde hlavně o ryby mořské z volného prostředí, a to ještě obzvlášť z prostředí, které není zatíženo velkým znečištěním. Ryby chované na farmách bohužel tyto požadavky nesplňují. Pro konzervované produkty pak platí totéž, co bylo už řečeno u průmyslově zpracovaného masa. Pro velký obsah dusíkatých sloučenin nejsou vhodné pro dlouhodobou a pravidelnou konzumaci.

Popkorn a brambůrky

Jestli to nemůžete bez popkornu vydržet, alespoň významně omezte jeho konzumaci. Zejména máslová příchuť je toxická a způsobuje poškození plic. Brambůrky zase obsahují akrylamid, který stojí za vznikem několika druhů rakovin - například rakoviny vaječníků, prostaty, prsu a trávicích orgánů. Také z obalů různých dobrot se může uvolňovat mnoho toxických látek.

Nezapomínejte na pohyb

Vedle kvalitní stravy, která je bohatá na vitaminy, vlákninu a stopové prvky, potřebuje naše tělo též dostatek pohybu. Tomu se věnujte pravidelně. Zdravý životní styl vám pomůže mít dobrou imunitu. Vyhnou se vám mnohé nemoci a budete mít mnohem menší pravděpodobnost rozvoje civilizačních onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve