Jak vybrat tu pravou a bezpečnou hračku? Poradíme vám pár důležitých pravidel

 Děti 
08. března 2018 13:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyznat se v záplavě hraček a zjistit, která je skutečně bezpečná, nebývá snadné Shutterstock
Hračkami jsou dnes doslova zahlceny všechny obchody. A vybrat pro dítě nejenom tu vhodnou, ale hlavně bezpečnou hračku, může být někdy pěkně těžký oříšek. Poradíme vám, čím vším je dobré se při výběru hraček řídit, abyste vybrali tu nejbezpečnější.

Hračky pomáhají dětem stát se na chvíli jejich oblíbenými filmovými či jinými hrdiny. Díky nim mohou mít věci skoro jako mají dospělí. A především mají také jednu důležitou roli. Účastní se všestranného rozvoje schopností a osobnosti vůbec. Právě v tom tkví tajemství hraček, které děti hned tak neomrzí a zaujmou je déle než na několik týdnů.

Nevybírejte podle sebe

Díky hře děti poznávají přirozeným způsobem předměty, učí se nejrůznějším činnostem, které stimulují jejich smysly a motorické dovednosti. A to je první věc, kterou je třeba uvědomit si ve chvíli, kdy se rozhodujete, jakou hračku vybrat. I když se vám bude líbit v obchodě zrovna to zvířátko, které má něžné barvy, je milé a krásně šustí, dítěti to nic neřekne a nezaujme ho. Pro ně hračka musí vydávat aspoň trochu rámus, aby jej slyšely a ty jemné barvy už prcek vůbec nevidí. Naopak je zaujme sytě modrá, bordó či oranžově žlutá.

Sledujte bezpečnostní certifikáty

Pokud už máte představu o budoucí hračce pro své dítě, je dále třeba se zaměřit na její bezpečnost. Pořád se totiž ještě objevují v médiích varování před nebezpečnými hračkami. Proto vždy hledejte takovou, která je opatřena známkou „Bezpečné hračky“ od Institutu pro testování a certifikaci (ITC) či „Bezpečná a kvalitní hračka“ od Zkušebního ústavu lehkého průmyslu (ZÚLP) poskytují garanci mechanické, fyzikální i zdravotní nezávadnosti použitých materiálů a splnění hygienických požadavků.

Vyhýbejte se tržištím

Bezpečné hračky kupujte vždy ve specializovaných prodejnách. Zapomeňte na tržiště, která jsou zaplavena levnými výrobky, které se jednak brzy rozbijí a děti mohou spolknout jejich část nebo se o ně poranit, ale hlavně často obsahují i ftaláty. A tuto informaci zdůrazněte i svým příbuzným. Ti mnohdy, ze snahy ušetřit nějakou tu korunu, ale donést co největší hračku, jdou raději právě na tato pofidérní tržiště.

Záruka bezpečnosti

Zárukou bezpečnosti by mělo být rovněž označení CE, které je potvrzením o tom, že byla provedena shoda o technických požadavcích hračky, kterou stanovuje vláda. To má každý výrobce provést nebo zajistit před uvedením výrobku na trh. Shodu by měl prokázat i každý dovozce importovaných hraček, což se ale bohužel ne vždy děje. Navíc užitečné hračky nemusejí být vůbec drahé. O tématu, které hry a hračky nejvíce letí, jsme psali zde.

Pravidelně kontrolujte

Ale ani poté, co hračku dáte dítěti k dispozici, pro vás dohled nad ní nekončí. Pravidelně byste měli tyto věci kontrolovat, jestli nejsou poškozené, a buď je opravit, nebo vyhodit. Pokud se chcete vyhnout úrazům spojeným s ujetím nohy po autíčku nebo nakopnutím dřevěného vláčku, pak musíte s dětmi neúnavně trénovat uklízení hraček na vyhrazené místo.

Naučte děti hrát

Hlavně berte na vědomí, že si zprvu musíte s dětmi hrát, abyste je naučili si vůbec hrát. Ukažte jim, že bubínek rozvíjí rytmus, proto je třeba do něj nějak bouchat. Že se kostky dají stavět na sebe či vedle sebe, mají-li otvory, vkládají se do nich předměty stejných tvarů. Knihou lze listovat, prohlížet ji a později ji také číst.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve