Co je důležité vědět o covidu, abyste se zbytečně nedostali do složitých situací

 Zdraví 
13. ledna 2021 08:59 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Koronaviru se lze postavit i díky znalostem o jeho působení Pixabay
Ačkoliv tu s námi covid bude za chvíli celý rok, stále ještě nejsou určité informace jasné a lidé se tak zbytečně dostávají do složitých situací. Probereme důležité informace krok za krokem.

U této nemoci je na místě osobní odpovědnost. Ať za zdravotní stav vlastní, tak ale také za zdraví ostatních. Proto není rozumné se vymlouvat na to, co vám který zdravotník řekl, anebo naopak v návalu práce říci zapomněl.

Testování

Existují dva druhy testů. Antigenní a PCR. Antigenní test vám každých pět dní mohou udělat zdarma. Pozor, lhůta se počítá ode dne následujícího po provedeném testu, na další test tedy můžete jít den šestý. Jestliže jdete jeden týden v pondělí, můžete jít nejdříve v neděli. Je dobré to vědět. Výsledky antigenních testů jsou hotové za 15 minut po odběru. Dozvíte se jasně, zda jste pozitivní či negativní. Vyjde-li test pozitivní, je téměř jisté, že následný PCR bude také pozitivní. PCR test je naprosto přesný a jeho zpracování trvá zhruba jeden den. Někdy i déle.

Oba dva testy začínají odběrem z nosu nebo krku. Odběr z nosu je přesnější, protože oblast krku může být ovlivněna nedávnou ústní hygienou, dezinfekční ústní vodou či požívanými potravinami. Sliznice nosohltanu tak poskytuje lepší zdroj informací. Netřeba se výtěru bát, je naprosto bezpečný. Jedině vám může na chvíli vehnat slzy do očí, ale za chvíli o ničem nevíte.

Pokud jste pozitivní na antigenním testování, ale nemáte zřetelné příznaky nemoci, pošlou vás obratem na PCR. Antigenní testování je proto nejjednodušším způsobem k tomu, jak se dostat k testům. Může to být výhodné ve chvíli, kdy se nemůžete dovolat ani svému lékaři, ani na hygienickou stanici.

Máte-li příznaky nemoci během týdne, volejte svému obvodnímu lékaři. Nikdy nechoďte do čekárny. Přenášeli byste nemoc na další pacienty. Mezi příznaky patří vedle teploty a kašle třeba i průjem. Typické jsou bolesti svalů, kloubů a hlavy. Mimo pracovní dobu svého lékaře můžete zkusit kontaktovat hygienu. Lékař nebo hygiena vystaví žádanku na PCR test. Vy se pak musíte objednat na určité místo a určitý termín. Objednání potřebujete i pro antigenní testy, ale nepotřebujete žádanku lékaře či hygieny.

Karanténa a trasování

Jakmile jste pozitivní, dostanete informaci o potřebě dodržovat karanténu. Nesmíte vycházet z domu. Pokud s vámi bydlí další osoby, budou odeslány na test. Tomu se nevyhýbejte. Je dobré o případné pozitivitě vědět. Je současně ale dobré vědět i to, že osoby, které s vámi žijí ve společné domácnosti, také nesmí po dobu vaší karantény opouštět byt, a to i tehdy, když jsou negativní. Pracovník trasování se vás též zeptá na případné kontakty v době přibližně dvou dnů před projevy nákazy. I tyto osoby by měly být odeslány na test.

Jestliže je nikdo nekontaktuje, měli byste je informovat sami co nejdřív. Každý si následně může domluvit antigenní test a udělat si jasno. Jen je dobré si uvědomit, že někdy může k přenosu nákazy dojít později. Běžné je, že osoby doma mají po nějakou dobu společný kontakt a k přenosu infekce dojde až druhý nebo třetí den. Test vykonaný na začátku proto vychází negativní, ale u rodinného příslušníka se mezitím může rozvinout onemocnění. Druhý test je pak už pochopitelně pozitivní. Karanténa trvá obvykle deset dnů. Jedenáctý den můžete být považováni za negativní. Podmínkou je, že už tři dny před tímto termínem nemáte příznaky choroby. Zejména tedy nemáte kašel, teploty či podchlazení, akutní bolesti hlavy, svalů a kloubů a jiné potíže.

Co budete potřebovat

Určitě budete potřebovat někoho, kdo vám bude nakupovat potraviny a základní potřeby. Pokud žijete sami, měli byste mít denní kontakt s někým, kdo bude schopen posoudit, zda se váš zdravotní stav lepší nebo horší. Optimálně byste měli být v kontaktu se svým lékařem. Obzvlášť, pokud patříte mezi rizikové pacienty. Z režimových opatření je důležitý klid na lůžku, případně v křesle. Dostatečný příjem tekutin, užívání léků proti horečce a bolestem. Dostatečný příjem vitaminu C a vitaminu D. Rozumný přísun stravy. Někteří nemocní mají zvýšenou chuť k jídlu, jiní naopak sníženou. Je dobré zachovat i u snížené chuti alespoň základní příjem potravy, aby se tělo nevysílilo. Po skončení nemoci i karantény byste měli navštívit svého lékaře a požádat ho o vyšetření plic a celkové vyšetření, které odhalí, zda na oslabený organismus nenasedla nějaká bakteriální infekce. Doléčení může trvat i delší dobu. Podrobnější informace o domácí léčbě najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum