Správný spánek a jeho doba je důležitější, než si obvykle myslíme

 Zdraví 
11. ledna 2021 08:18 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zajistit zdravý spánek je pro tělo nezbytnou nutností Pixabay
Spánek je doba, kdy naše tělo může regenerovat a získávat novou energii. Jde o dobu důležitější, než si obvykle myslíme. Máme zajímavé informace a doporučení.

Spánkem strávíme významnou část svého života, ale není to rozhodně zmarněný čas. Bez spánku se nedá přežít. Své o tom vědí všichni, kdo nemohou v noci spát nebo ti, kterým byl spánek násilně odpírán.

Fáze spánku a jejich význam

Spánek se skládá z několika různých fází. Jde jednak o tzv. REM spánek. Zkratka je z anglického „rapid eye movement“, což znamená rychlý pohyb očí. Naše tělo i mysl je v něm na pomezí bdělosti. Oči se rychle po desítky sekund pohybují, výrazné to bývá před probuzením a z této doby také pocházejí obvykle naše sny. Procentuelně tvoří REM spánek asi 20 až 25 procent celkové doby spánku.

Další fází spánku je tzv. NREM spánek, tedy „non rapid eye movement“. Nejde ale o jednolitou fázi, nýbrž o čas, který se skládá z několika podvariant. Ve fázi NREM1 se tělo mírně škube, dochází i k pohybům očí. NREM2 tvoří až 55 procent spánku a jde o lehký spánek. NREM3 je hluboký spánek, člověk je neprobuditelný, mohou se objevovat děsy, náměsíčnost nebo mluvení ze spaní. Doba je ovšem zcela krátká – zhruba 10 minut. NREM4 je ještě hlubší, silnější a trvá asi 30 minut.

Zdravotní význam spánku

Jak již bylo naznačeno, spánek má význam pro regeneraci našeho těla. Funguje to doslova, protože odpočívá nejen naše psychika, ale dochází i k důležitým dějům na fyzické úrovni. Během spánku například klesá krevní tlak. Během spánku dochází k vytváření kolagenu, který omlazuje naši pokožku, ale je významný i pro budování cév, chrupavek a kostí. Ve spaní se uvolňuje též růstový hormon. Ten potřebujeme, i když nerosteme. Působí totiž na takové procesy, jako je růst svalů. Ráno bychom se měli vzbudit osvěženi. S pocitem radosti, štěstí, pohody. I když se člověku třeba vstát nechce, neměl by se nikdo cítit zle. Bohužel tomu tak často nebývá. Zkusme proto zmapovat nejdůležitější příčiny.

Důvody špatného spaní

Existuje samozřejmě celá řada faktorů, které mohou kvalitu spánku zhoršit. Jedním z nich jsou různé problémy a trápení, které nám brání usnout. Máme pak potřebu je převalovat v hlavě a působí velmi negativně. Další příčinou může být alkohol. Ten sice zdánlivě může způsobit únavu, ale během spánkové fáze regeneraci spíš brání. Na škodu může být také pospávání během dne, kdy už potom nemá člověk dost schopností prospat celou noc. Na vině může být plný žaludek před usnutím, protože naše tělo se pak soustředí na trávení a další procesy. Pro někoho je na škodu kofein před spaním. Někdy do hry vstupují vnější okolnosti. Může jít o teplotu v ložnici či špatnou matraci nebo nevhodnou pokrývku či polštář.

Pár tipů pro dobrý spánek

Udělejte si v ložnici naprostou pohodu. Místnost by měla být čistá, zbavená prachu. Matrace kvalitní, nejlépe s nějakým paměťovým efektem. Podobně podhlavník. Podle svých potřeb si nastavte polohu. Někdo má radši víc pod hlavou, někdo spí bez polštáře. Teplotu nastavte v rozmezí 18 až 22 stupňů Celsia. Někdo ovšem miluje i teplotu nižší. V místnosti by měla být tma a neměla by v ní být žádná elektronika. To někdy zcela nejde. Proto by měla být zařízení vypnutá. Můžete si dopřát vhodný bylinkový čaj před usnutím. Zhruba hodinu před plánovaným časem si dejte čaj z kozlíku lékařského, meduňky či heřmánku. Volit můžete i vhodnou směs bylinek. Dobrým motorem pro usnutí je četba v posteli nebo též poslech jemné hudby. Nastavte si automatické vypnutí zařízení, které hudbu přehrává. Pro někoho může být významná určitá vůně. Spánek by měl trvat minimálně šest hodin. Lepších výsledků ale dosáhneme u spánku, který má něco přes sedm hodin. Zbytečně dlouhé spaní, tedy spánek přes devět hodin, žádné výhody nepřináší.

Monitoring spánku

Abyste zjistili, jak na tom se spaním jste, je vhodné zkusit některé aplikace do mobilu, ale zejména chytré náramky či hodinky. Zejména ta zařízení, která se dají bez problémů nosit celodenně a necháte si je občas nebo dokonce pravidelně i během spánku, mohou poskytnout cenné informace. S překvapivou přesností zmonitorují váš spánek. Dozvíte se o poměrech jednotlivých fází a také to, zda trvaly potřebnou dobu. O dalších schopnostech chytrých hodinek se dočtete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve