Černá rajčata obsahují látku, která je účinná proti rakovině, demenci i srdečním nemocem
Černá rajčata mají nezvyklou tmavou barvu, která může někoho od konzumace i odradit. Byla by to ale velká škoda, protože černá rajčata v sobě mají jednu látku, která je nesmírně prospěšná pro lidské zdraví. Obsahují totiž podstatně více anthokyanů. Tyto látky patří mezi flavonoidy. Jsou odpovědné za černou barvu rajčat, ale hlavně působí blahodárně na zdraví člověka.
Původ mají v Chile
Starší odrůdy černých rajčat jsou ve skutečnosti spíše tmavohnědá či mahagonová. Novější odrůda, jako je třešňové Indigo Rose, je tmavofialová až černá. A právě s touto odrůdou se v Česku setkáte nejčastěji.
Černá rajčata pocházejí ze šlechtitelského programu americké Oregon State University a jejich šlechtění trvalo několik desetiletí. Na počátku byla použita divoká rajčata, která rostou v Chile a na Galapážských ostrovech. Právě tato rajčata obsahují mnohonásobně vyšší koncentraci anthokyanu než jiné odrůdy.
V českých končinách narazíte zejména na kultivar Indigo Rose. Barva rajčat je nejprve modrozelená a postupně dozrávají do černa.
Na rakovinu i stařeckou demenci
Zatím není jasné, jakým mechanismem anthokyany na člověka působí, ale ví se, že jejich účinek je více než blahodárný. Anthokyany patří mezi flavonoidy a fungují jako prevence proti těmto nemocem:
- kardiovaskulární choroby
- rakovina
- stařecká demence
Některé účinky jsou ověřeny jen na experimentální úrovni, jiné i v klinických studiích. Anthokyany však chrání i samotnou rostlinu, a to před škodlivým UV zářením, suchem nebo třeba nízkými teplotami. Látka je obsažena pouze ve slupce, takže když černé rajče rozkrojíte, je uvnitř červené.
Anthokyany jsou i v dalších plodech
Anthokyany, které mimo jiné výborně fungují jako prevence rakoviny prostaty, se nacházejí i v jiných plodech. A dá se říct, že čím mají plody výraznější barvu, tím lépe. Léčivou látku typickou pro černá rajčata najdete i v těchto plodinách:
- černý rybíz
- bezinky
- borůvky - o dalších léčivých účincích borůvek jsme psali zde
- jahody
- tmavé hrozny
- červené víno
- třešně
- švestky
- červené pomeranče
- červené zelí