Berber je velmi zdravá směs koření a bylin. Zkuste ji zařadit do své kuchyně

 Zdraví 
09. června 2020 10:27 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Africké chutě dobývají svět Pinkim Spice and Tea House Facebook
Berber je směs koření, která si v Evropě získává stále větší oblibu. Jde o červenooranžovou směs, která je velmi zdravá a její kořeny sahají do východní Afriky.

Berber je směs, která se užívá především v oblastech Etiopie, Eritrei a jejich okolí a mimo africký kontinent se prakticky ještě před několika desítkami let nedala sehnat. Tato směs totiž obsahuje některé exotické, nebo nám dokonce neznámé složky.

Dnes je ale toto zajímavé koření dostupné v mnoha obchodech či na internetu a je velmi chutnou a zdravou směsí pro domácí vaření.

Co berber obsahuje

Hlavní složkou koření je chilli, přesněji druh Capsicum, které se před mletím opéká. Mezi další standardní komerční berberské přísady patří černý pepř, koriandr, pískavice, skořice, kardamom, hřebíček a někdy nové koření. V některých hotových směsích může být také zahrnut zázvor, sušená šalotka a sušený česnek.

Ale zajímavé to začíná být až teď. To, co dává autentické, východoafrické berbere jeho duši, je koření zvané dlouhý pepř. Jde o plod Piper longum nebo Piper retrofractum, který je doma ve východní Asii a arabští obchodníci jej přivezli do Afriky. 

Další autentickou berberskou komponentou je korarima, základní východoafrické koření ze semene aframomum corririma, zázvorovité rostliny.  A jsou tu ještě ajowanská semena s vlastnostmi tymiánu z rostliny, u nás známé jako koptský kmín.

Berberské směsi také obsahují listy nebo semena Ruta graveolens, která patří do ultra vonné rodiny Rutaceae, což je silně aromatická bylina. 

Jak berber používat

V Eritrei se toto koření používá na vařené kuře, hovězí nebo zeleninu. Použít ho můžete také na cokoli, co chcete grilovat nebo péct. Třeba tmavé ryby, kuře, houby portobello nebo zimní kořenovou zeleninu. Vmíchat koření můžete i do smetanové omáčky do špaget nebo linguine.

Z berberu a řeckého jogurtu můžete udělat dip pro syrovou zeleninu nebo ho použijte jako marinádu pro jehněčí či vepřové kotlety. Koření můžete dokonce přidat i na pečené plátky brambor nebo květák.

To není ale zdaleka všechno. Velmi zajímavou a exotickou chuť s berberem vykouzlíte i dušené zelenině, kde stačí koření vmíchat do rozpuštěného másla nebo olivového oleje. S berberem se taky dá udělat čerstvý špenát.

Berber se prostě v kuchyni rozhodně neztratí. Má šmrnc, je zdravé a obohatíte jím prakticky jakékoli jídlo. Dále čtěte: Je čas třešní, které pomáhají i na zákeřnou dnu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve