Klíšťovou encefalitidu nemusí přenášet jen klíště. Nakazit se lze i z mléka
Jakmile se vám vir dostane do těla, začíná inkubační doba onemocnění. Toto období trvá obvykle sedm až 14 dní, ale v některých případech to může být i měsíc. Většinou má dvě fáze. Po uplynutí inkubační doby mohou příznaky připomínat lehčí chřipku. Dostaví se bolesti hlavy, svalů i kloubů, únava, horečka nebo nevolnost. Po pár dnech obtíže zmizí a třeba týden nebo dva jste zcela bez příznaků.
Někteří lidé už druhou fázi nemoci vůbec nezažijí, u jiných ale propukne v plné síle. Jindy zase infikovaní pacienti nemají žádné příznaky typické pro první fázi nemoci a nemoc se projeví až závažnými příznaky typickými pro druhou fázi choroby. Druhá fáze o sobě dá vědět nástupem krutých bolestí hlavy, které jsou provázeny horečkami. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu.
Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. K úmrtí dochází pouze ve výjimečných případech.
Klíšťovka se přenáší i mlékem
Pokud jste se ale dosud domnívali, že klíšťovku můžete dostat jen poté, co se vám do těla zakouslo infikované klíště, jste na omylu. U nás i na Slovensku jsou známé případy, kdy nemoc u lidí propukla prostřednictvím mléka nebo mléčných výrobků. Obvykle jde o výrobky z kozího nebo ovčího mléka. Odborně se tento způsob přenosu viru označuje jako přenos alimentární cestou. A i když se u nás objevuje takových případů přenosu jen málo, rozhodně není radno toto nebezpečí podceňovat.
Kromě člověka může totiž klíště nakazit i jiné obratlovce, obzvláště ty, kteří tráví celý den na pastvě. Snadno tedy může dojít k nakažení koz či ovcí. Asi po dvou až šesti dnech od nakažení, kdy virus obíhá v krvi, dojde k jeho přechodu do mléka. U krav je riziko přenosu nákazy z krve do mléka poněkud menší.
Čerstvé méko je rizikovější
Po konzumaci tepelně neošetřeného mléka se může nakazit i člověk. Inkubační doba bývá v takových případech 7 – 14 dnů. Následně propukne klíšťová encefalitida obvykle v mírnější formě (teplota, malátnost, bolesti hlavy, zvracení), než jak ji známe. Někdy může být onemocnění zcela bezpříznakové.
Mléka a mléčných výrobků z farem přímo od výrobců se podle odborníků lidé bát nemusejí. Pokud už si pořizujete nepasterizované mléko, zahřejte je doma na teplotu 60 – 80 °C alespoň na deset sekund. Tímto krokem byste měli vir zlikvidovat. Mléko se pasterizací nikterak nezmění – vitaminy a prospěšné látky zůstanou beze změny. Díky pasterizaci se rovněž prodlouží doba trvanlivosti.
Chlad je na virus krátký
Nízké teploty virus příliš nelikvidují. V másle uloženém v lednici může zůstat aktivní ještě 2 měsíce.
Při nákupu mléčných výrobků na farmě se proto vždy u výrobce informujte, zda byly výrobky dostatečně tepelně zpracovány. Mléko si můžete převařit sami, ale ostatním tepelně nezpracovaným mléčným výrobkům se pro jistotu raději vyhněte. A nebojte, pokud se proti klíšťovce necháte očkovat, budete před nemocí chráněni nejen v případě, že nemoc získáte od přisátého klíštěte, ale látka vás ochrání i před přenosem nemoci prostřednictvím mléka. Klíště vás může nakazit hned pěti závažnými nemocemi, jak jsme psali zde.