Klíšťovou encefalitidu nemusí přenášet jen klíště. Nakazit se lze i z mléka

 Zdraví 
06. června 2020 08:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klíšťovku můžete dostat i bez toho, abyste měli klíště Depositphotos
Nemoci, které přenáší klíště, jsou velmi nebezpečné a mohou způsobit i trvalé následky v podobě poškození mozku. Jenže známou klíšťovou encefalitidu můžete dostat i bez toho, aby se vám někde na těle přisálo klíště. Vir totiž můžete sníst společně s některými druhy potravin.

Jakmile se vám vir dostane do těla, začíná inkubační doba onemocnění. Toto období trvá obvykle sedm až 14 dní, ale v některých případech to může být i měsíc. Většinou má dvě fáze. Po uplynutí inkubační doby mohou příznaky připomínat lehčí chřipku. Dostaví  se bolesti hlavy, svalů i kloubů, únava, horečka nebo nevolnost. Po pár dnech obtíže zmizí a třeba týden nebo dva jste zcela bez příznaků.

Někteří lidé už druhou fázi nemoci vůbec nezažijí, u jiných ale propukne v plné síle. Jindy zase infikovaní pacienti nemají žádné příznaky typické pro první fázi nemoci a nemoc se projeví až závažnými příznaky typickými pro druhou fázi choroby. Druhá fáze o sobě dá vědět nástupem krutých bolestí hlavy, které jsou provázeny horečkami. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu.

Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. K úmrtí dochází pouze ve výjimečných případech.

Klíšťovka se přenáší i mlékem

Pokud jste se ale dosud domnívali, že klíšťovku můžete dostat jen poté, co se vám do těla zakouslo infikované klíště, jste na omylu. U nás i na Slovensku jsou známé případy, kdy nemoc u lidí propukla prostřednictvím mléka nebo mléčných výrobků. Obvykle jde o výrobky z kozího nebo ovčího mléka. Odborně se tento způsob přenosu viru označuje jako přenos alimentární cestou. A i když se u nás objevuje takových případů přenosu jen málo, rozhodně není radno toto nebezpečí podceňovat.

Kromě člověka může totiž klíště nakazit i jiné obratlovce, obzvláště ty, kteří tráví celý den na pastvě. Snadno tedy může dojít k nakažení koz či ovcí. Asi po dvou až šesti dnech od nakažení, kdy virus obíhá v krvi, dojde k jeho přechodu do mléka. U krav je riziko přenosu nákazy z krve do mléka poněkud menší.

Čerstvé méko je rizikovější

Po konzumaci tepelně neošetřeného mléka se může nakazit i člověk. Inkubační doba bývá v takových případech 7 – 14 dnů. Následně propukne klíšťová encefalitida obvykle v mírnější formě (teplota, malátnost, bolesti hlavy, zvracení), než jak ji známe. Někdy může být onemocnění zcela bezpříznakové.

Mléka a mléčných výrobků z farem přímo od výrobců se podle odborníků lidé bát nemusejí. Pokud už si pořizujete nepasterizované mléko, zahřejte je doma na teplotu 60 – 80 °C alespoň na deset sekund. Tímto krokem byste měli vir zlikvidovat. Mléko se pasterizací nikterak nezmění – vitaminy a prospěšné látky zůstanou beze změny. Díky pasterizaci se rovněž prodlouží doba trvanlivosti.

Chlad je na virus krátký

Nízké teploty virus příliš nelikvidují. V másle uloženém v lednici může zůstat aktivní ještě 2 měsíce.

Při nákupu mléčných výrobků na farmě se proto vždy u výrobce informujte, zda byly výrobky dostatečně tepelně zpracovány. Mléko si můžete převařit sami, ale ostatním tepelně nezpracovaným mléčným výrobkům se pro jistotu raději vyhněte. A nebojte, pokud se proti klíšťovce necháte očkovat, budete před nemocí chráněni nejen v případě, že nemoc získáte od přisátého klíštěte, ale látka vás ochrání i před přenosem nemoci prostřednictvím mléka. Klíště vás může nakazit hned pěti závažnými nemocemi, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve