Neléčená hypertenze v těhotenství ohrožuje maminku i dítě. Jaký tlak je hraniční?

 Zdraví 
19. srpna 2019 08:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Těhotné by si měly měřit tlak pravidelně Depositphotos
Těhotenství snáší každá žena jinak. Pro některou je to nejkrásnější období v životě, pro druhou zase boj se zdravotními obtížemi, na které dříve nebyla zvyklá. Jedním z nejčastějších problémů posledních let, které se u nastávajících maminek projevují, je vysoký krevní tlak.

Pokud jste v očekávání i vy, a hypertenzi u vás lékaři objevili, určitě ji nepodceňujte, protože může ohrozit vás i vaše miminko.

První náznaky možná až v těhotenství

Krevní tlak by měl být kontrolován při každé návštěvě těhotenské poradny. Možná si řeknete, že vás se tento problém netýká, protože jste vždy měla tlak spíše nižší. Ovšem nenechte se mýlit, i nastávající maminky, které byly před otěhotněním spíše hypotenzní, mohou nepříjemnosti s vysokým krevním tlakem v těhotenství zažít.

Jaký tlak je hraniční?

Ideální tlak by se měl pohybovat okolo hodnot 120/80, v toleranci je i hodnota 135/85. Pokud je váš tlak vyšší, může to značit problémy. Jestliže byla nastávající maminka léčená s hypertenzí již před otěhotněním, pak lékař s tímto omezím již předem počítá, a pouze upravuje léky. Pokud je ovšem vysoký tlak zachycen až v průběhu těhotenství, jedná se o poměrně vysoké riziko, které může způsobit komplikace u matky i dítěte.

Projevy hypertenze

U těhotenské hypertenze, která se obvykle projevuje po 6. měsíci těhotenství, je na vině podle všeho placenta. Ta vylučuje do krve látku způsobující zúžení cév, které jdou ruku v ruce se zadržováním vody v těle, a tím dochází ke zvýšení krevního tlaku. Nejčastějšími projevy jsou bušení srdce, které cítíte doslova v krku, dušnost a bolesti hlavy. Stav se musí pravidelně sledovat, aby lékař mohl včas zasáhnout a předejít případným komplikacím. Výhodou je, že tento stav po porodu, maximálně s koncem šestinedělí odezní, a váš tlak se vrátí tam, kde jste byla zvyklá.

Koho ohrožuje nejvíce

Zvýšeným krevním tlakem v těhotenství jsou nejvíce ohroženy starší rodičky, druho- a vícerodičky, diabetičky, pacientky s autoimunitními onemocněními a budoucí maminky trpící obezitou. Ideální je měřit si tlak pravidelně doma, a pokud opakovaně zaznamenáte jeho nárůst nad hodnotu 140/90, pak na to upozorněte svého gynekologa. V kombinaci s výraznými otoky obličeje či jinde na těle, úpornou bolestí hlavy či poruchami zraku je nutné uvažovat o takzvané preeklampsii, která je akutní komplikací v těhotenství, a je třeba ji okamžitě řešit s lékařem. Celkově byste otoky v těhotenství neměla podceňovat, jak jsme psali zde.

Jak hypertenzi předcházet

I když se nemusí jednat o preeklampsii, již sama neléčená hypertenze je velkou zátěží pro vaše ledviny, cévy či zrak, ale také pro vaše miminko, u něhož může dojít k poruchám vývoje a růstu. Preventivně můžete snížit příjem soli a pikantního koření, hodně spát, během dne odpočívat a především dodržovat pravidelný pitný režim. Vyhněte se nadměrné fyzické zátěži. Rozhodně svůj tlak nepodceňujte, abyste neohrozila sebe ani své nenarozené děťátko.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47