Znáte ačokču? Skvěle chutná, je léčivá a můžete ji pěstovat třeba i na balkoně
Ačokča je jihoamerická zelenina, která je křížencem mezi paprikou a okurkou. Někdy se jí v našich končinách říká paprikookurka. Syrová má chuť více podobnou okurce, pečená zase chutná po paprice. Mnohem zajímavější jsou její účinky na zdraví.
Zdravotní účinky
Jako každá zelenina, je i tato prospěšná pro svůj obsah vitaminů a vlákniny. Ačokča má ale specifické účinky, které jsou obzvlášť přínosné pro diabetiky. Umí totiž stabilizovat hladinu krevního cukru. Ocení ji také lidé s vysokým krevním tlakem, který snižuje. Zbystřit by měly osoby, kterým se v cévách ukládají cholesterolové pláty. Ačokča je totiž dokáže redukovat a umí jim předcházet. Tím se podílí na dobré prevenci různých oběhových chorob a mrtvice. Ačokča se hodí také při léčbě respiračních chorob. Ani tím ale její účinky nekončí. Odvar z plodů má diuretický účinek, zbavuje tedy organismus přebytečné vody. Listy ačokči se dají použít podobně jako jitrocel na hojení povrchových ran.
Jak konzumovat a používat
Ačokča je skvělá v tom, že se dá používat syrová, vařená nebo pečená. Je velmi chutná a snadno si ji přizpůsobíte ke svému obrazu. Plody se používají dříve, než v nich dozrají semena. Ta jsou totiž tvrdá a nedají se konzumovat. Jestliže stojíte o diuretický účinek, musíte dva plody ačokči vařit v půl litru vody. Vařte asi deset minut, pak nechte pomalu vychladnout a následně popíjejte v průběhu dne. Když budete chtít použít listy na ránu, je vhodné je před přiložením pomačkat, aby začaly pouštět šťávu. Pak je přiložíte, překryjete vše sterilním obvazem a necháte asi dvě nebo tři hodiny působit.
Jak pěstovat
Ačokča se poměrně snadno pěstuje. Vysévá se v druhé půlce května přímo na dobře prohnojený záhon. Pak roste až do prvních mrazíků. Potřebuje dost zálivky, ale odmění se značným množstvím plodů. Z jedné rostliny můžete získat až 100 kusů plodů. Koupit semínka není problém. Spíš je potíž, že ne zcela snadno zakoupíte plody. Projděte farmářské trhy nebo se zajímejte, zda ačokču nezkoušel někdo ze sousedů. Nezapomínejme ale ani na běžné místní druhy zeleniny, které mají také skvělé účinky na zdraví. Například křen, který je takovým místním ženšenem, jak se dozvíte v článku zde.