Mužská neplodnost se každý rok zhoršuje. Co všechno může škodit spermiím a ohrozit tak plodnost?

 Zdraví 
14. srpna 2019 09:33 / Blanka Štiková
  1
📷
8 fotografií v galerii
Plodnost mužů rapidně klesá Shutterstock
Neplodnost je čím dál tím větším problémem. Každý rok se v Česku narodí díky umělému oplodnění zhruba pět procent všech narozených. Každý pátý pár v Česku má problém počít dítě. Ve 40 % je za neplodnost páru zodpovědná žena, ve 40 % muž, u zbývajících 20 % je příčina neplodnosti u obou, anebo není zjištěna. Počet spermií mužů v západních zemích se každoročně snižuje.

Od roku 1973 do roku 2011 počet spermií v jednom mililitru spermatu mužů ze západních zemí klesl o 52,4 %. Ukazuje to studie v odborném magazínu Human Reproduction Update. Plodnost klesá i u českých mužů, za posledních 25 let se snížil počet jejich spermií až o 60 %.

Spermie dříve a dnes

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) měli muži v 50. letech minulého století o tři čtvrtiny více spermií než muži v roce 2010. Podle Štěpána Machače z kliniky Reprofit v Ostravě se to každý rok zhoršuje o dalších 1,6 procenta. "Dříve se za normální považoval spermiogram s koncentrací 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů. Asi pět procent mužů má pomalé, někdy i úplně nehybné spermie, které nejsou schopny oplodnit vajíčko," dodal Štěpán Machač. Mužská plodnost se podle odborníků zhoršuje s věkem a škodí jí například kouření nebo obezita. Vyplývá to z informací center, které se zabývají léčbou mužských pohlavních orgánů.

Co vše může škodit spermiím a ohrozit tak plodnost muže?

Příčinou neplodnosti u mužů bývá často takzvaná variokokéla (porucha odtoku krve z tkáně varlat), neboli jakési "křečové žíly". Dalšími důvody jsou problémy se sestupem varlat v dětství, stavy po zánětech a operacích, hormonální obtíže nebo genetika. "Neblahý vliv má také extrémní fyzická aktivita, příliš častá sauna, horké koupele, nošení těsných kalhot, sedavé zaměstnání nebo práce s notebookem na klíně," uvedl vedoucí lékař kliniky Reprofit v Brně Pavel Otevřel.

Spermiím neprospívá ani kofein a antibiotika. "Nižší hladinu testosteronu (hormonu důležitého pro tvorbu spermií) mají také pijáci alkoholu nebo lidé trpící dlouhodobým stresem," uvedla specialistka na výživu v projektu Zdravé spermie Medicínského centra Praha Lucie Weiss. Také kuřáci mívají méně spermií. Obezita obecně oslabuje plodnost.

Pravidelný pohyb a sport prospívá, škodí ale častá jízda na kole a doplňky stravy s testosteronem, které využívají například kulturisté. Příčinou neplodnosti může být také neschopnost erekce. Důvody jsou různé od vysokého tlaku či hladiny tuků v krvi, nízké hladiny testosteronu až po cukrovku či některé další nemoci.

Prevence a ideální věk na reprodukci

Podle Viktora Vika, vedoucího uro-andrologické ambulance kliniky Gennet, je prevencí pravidelná sexuální aktivita. Podle Vika je před zahájením umělého oplodnění jako první vyšetřen vždy muž. Reprodukční mládí u muže končí podle odborníků po čtyřicítce. Ideální věk pro zplození dětí je mezi 18 a 30 lety. Starší muži jsou schopni oplodnění, ale míra potratů a vrozených vad dětí je vyšší. Dále čtěte: Do Evropy se dostávají dravá klíšťata. Mají oči, běhají a svou kořist pronásledují.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47