Co znamenají bílé tečky na vašich nehtech

 Zdraví 
12. ledna 2017 07:36 / Marie Popelková
  2
📷
1 fotografie v galerii
Bílé skvrny na nehtech, odborně nazývané leukonychie, se tvoří v každém věku, v každém ročním období a u obou pohlaví. Internet
Zdravé nehty by měly být úplně bezbarvé. Pouze přebírají barvu podkladu, který je díky cévkám lehce narůžovělý. Ve skutečnosti ale velmi často narazíme na to, že na nich jsou malé bílé skvrnky, rýhy a nebo dokonce celý jejich povrch má toto zbarvení. Příčiny takového stavu mohou být různé.

Podobně jako čáry na dlani nebo rysy obličeje, i nehty dokážou říct hodně o zdravotním stavu. 

Vznik bílých skvrn na nehtech

Bílé skvrny na nehtech, odborně nazývané leukonychie, se tvoří v každém věku, v každém ročním období a u obou pohlaví. Je několik příčin a názorů na jejich výskyt, které nejsou jednotné. Babičky nám často říkaly o chybějících vitaminech, s čím by mohla souviset teorie o nedostatku vápníku. Známé jsou i názory o stresu a nepřiměřeném vypětí, kdy bledne růžové zbarvení a sráží se do bílé skvrny. Ale co si myslí odborníci? Profesionálové z kosmetické branže odmítají tento názor a shodují se na reakci lůžka na možné zranění z minulosti. Skvrna se vytváří jako následek na bouchnutí či náraz a po jejich odrostlých by měly být nehty krásné a zdravé.

Vzniklé bílé skvrnky odstranit nejdou, jediná pomoc je nechat nehty odrůst a dále se o ně starat tak, aby bílé flíčky nevznikaly. To znamená: opatrně při manikůře, nestříhat kůžičku kolem nehtů, neškrábat nehtové lůžko ostrými předměty a dbát na dostatečný přísun vitamínů, které jsou pro zdravé nehty důležité (vitamíny A, D, křemík, vápník, železo).

Konkrétně vitamin A je obsažen v živočišných (játra, mléčné výrobky) i rostlinných potravinách. Z živočišných potravin by ale měl být přijímám jen doplňkově, hlavním zdrojem vitaminu A by měly být karotenoidy, jako např. mrkev, špenát, kadeřavá petržel, meruňky, zelí, meruňky aj.

Vitamin C je obsažen především v paprice, petrželové nati, kapustě, červeném hlávkovém zelí, špenátu, brambory, z ovoce pak v černém rybízu, jahodách a citrusových plodech. Při konzumaci vitamínu C musíme mít na paměti to, že je teplotně nestabilní a jeho ztráty vařením jsou vysoké, stejně jako ztráty uskladněním.

Vitaminy skupiny B zajistí celozrnné potraviny, luštěniny, obilné klíčky, mléčné výrobky a maso, listový salát, ořechy, vejce.

Zinek je obsažen především v celozrnných obilovinách (žitná a pšeničná mouka, ovesné vločky, klíčky), luštěninách, vepřovém mase a rybách, žloutku.

Křemík je zastoupen zejména v potravinách rostlinného původu – ředkvičky, slunečnicová semínka, zelený listový salát.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky