Dejte si pozor na otravu skořicí. Máme důležité informace

 Zdraví 
12. prosince 2019 10:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravá cejlonské skořice má ohromné léčivé účinky Pixabay
Že skořice prospívá lidskému zdraví, se všeobecně ví. Víte ale, že když se pokusíte léčit nevhodným druhem skořice, můžete si vážně ublížit? Uškodit si můžete i pravidelnou konzumací. Máme důležité informace.

Skořice se získává z kůry stálezelených stromů z čeledi vavřínovitých. Bohužel na našem trhu je častěji k mání druh skořice, který nám může spíš ublížit. Zajímejte se proto, jaký druh kupujete, a pokud si koupíte ten druhý, konzumujte jen určité malé množství.

Dva druhy skořice

Můžeme si koupit buď pravou skořici cejlonskou nebo skořici Cassia, někdy též nazývanou „čínská“. Zatímco cejlonská má významné léčivé účinky a obsahuje jen malé množství kumarinu, který je toxický pro naše játra, čínská skořice má kumarinu asi desetinásobek. Nehodí se proto pro pravidelnou denní konzumaci, která je ovšem potřebná pro léčebné účinky skořice. U čínské skořice je také třeba nepřekračovat určité limitní dávky. U menších dětí je maximální denní dávka asi 0,5 gramu a u dospělých zhruba 2 gramy. To není ani celá kávová lžička!

Jak skořici rozlišit

U skořice, která je vcelku, je rozlišení poměrně snadné. Cejlonská skořice není tvořena tvrdou kůrou, ale jen plátkem, která je pod kůrou. Je proto jemnější a více se podobá doutníku. Čínská skořice je známá z různých vyobrazení. Je velmi pevná, obsahuje i svrchní část kůry. Složitější situace je u skořice mleté, protože výrobci nemají povinnost druh uvádět. Někdy se také objevuje informace, že jde o skořici cejlonskou, ale informace není správná. Je proto lepší mletou skořici kupovat u prověřených dodavatelů. Skořice ostatně není jedinou "zdravou" potravinou, která nás může v určitých případech pěkně potrápit. Více se o tom dočtete zde.

Jak se skořicí léčit

Cejlonskou skořici můžeme využívat k pravidelné konzumaci a opravdu efekty léčby skořicí se dostavují asi po 40 dnech a více. Do té doby jsou výsledky nepatrné nebo žádné. Velmi často se doporučuje kombinace skořice s medem. Užívá se buď formou pasty nebo formou nápoje, kdy med se skořicí zalijeme horkou vodou. I tak je pro většinu užití vhodné se držet pod úrovní jedné čajové lžičky denně.

Kde všude skořice pomůže

Skořice pomáhá na mnoho zdravotních obtíží. Dokáže napomoci stabilizovat krevní cukr, protože pomáhá produkci inzulinu. Dodává tělu vápník. Skvěle působí na úpravu zažívání, neboť je silně antiseptická a udržuje střevní mikroflóru v pořádku. Brání také překyselení žaludku. Skořice z těla odstraňuje nadbytečné tuky, snižuje cholesterol, zvláčňuje cévy, brání vzniku krevních sraženin, působí proti artritidě. Má pozitivní vliv při infekcích močového měchýře, prohřívá tělo, spolu s medem působí proti chronické únavě. Dokáže pomoci nastartovat proces hubnutí. Dokonce se prováděly úspěšné experimenty s léčbou určitých nádorů pomocí skořice. Každopádně skořice předchází rakovině tlustého střeva. Malým bonusem užívání skořice s medem může být i likvidace zápachu z úst.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod