Pivo si dopřeje většina Čechů. Studie ukázala, že jeho konzumace napomáhá k obezitě a ničí vnitřnosti

 Zdraví 
13. srpna 2019 08:51 / Blanka Štiková
  39
📷
6 fotografií v galerii
Konzumace piva je daleko horší než konzumace téměř jakékoliv jiné potraviny Shutterstock
V konzumaci piva drží Češi světové prvenství už řadu let. Přes milion lidí v Česku pije alkohol tak, že jim to může škodit a hrozí jim závislost, anebo v míře, kterou experti považují za škodlivou. Nadměrné pití piva má podle nedávné studie zhoubný dopad na zdraví Čechů.

Vysoká konzumace alkoholu se promítá do zdravotního stavu. Kvůli alkoholu také lidé umírají, a to čtyřikrát častěji než kvůli nelegálním drogám.

Co studie o pivu zjistila?

Odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně porovnali údaje o stravě a nejčastějších onemocněních ve 42 zemích. Výsledek je k dispozici na webu časopisu Food and Nutrition Research. „Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny. Alkohol prakticky destruuje vnitřnosti Čechů a zřejmě přispívá také k vysokému výskytu obezity," vysvětluje Pavel Grasgruber, hlavní autor rozsáhlé studie.

Grasgruber připomíná, že Česko patří k zemím, kde lidé nejčastěji onemocní rakovinou slinivky, ledvin či tlustého střeva. Souvislost s alkoholem v těchto případech podle něj nelze zpochybnit.

Jaké množství piva je bezpečné?

Britská Royal College of Physicians vydala doporučení, že bezpečné množství alkoholu pro muže je vypít méně než dvacet jedna jednotek alkoholu týdně nebo čtyři jednotky denně. Ženy by neměly vypít více než čtrnáct jednotek alkoholu týdně, respektive tři jednotky denně. Nejméně dva dny v týdnu by se pak neměl pít alkohol vůbec. Jednotka alkoholu je přibližně rovna třetince běžného piva.

Co se považuje za nadměrné pití piva?

Škodlivé pití u mužů je 40 až 60 gramů alkoholu denně (dvě až tři piva) a u žen 20 až 40 gramů alkoholu (jedno až dvě piva). Rizikové pití u mužů se objevuje nad 60 gramů alkoholu a u žen nad 40 gramů alkoholu.

Pozitivní účinky piva?

Podle pivovarníků má ale umírněná konzumace piva na lidský organismus pozitivní účinky. "Střídmá konzumace piva může mít příznivý vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter," vyjmenovává blahodárné účinky piva Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle ní je doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy.

Co dalšího v potravě výrazně škodí?

Češi by si měli dávat rovněž mnohem větší pozor i na brambory a obiloviny, hlavně pak pečivo. Obiloviny kvůli škrobům obsaženým v rafinované pšenici zvyšují hladinu krevní glukózy, což pak vede k riziku vzniku kardiovaskulárních chorob, obezity i cukrovky druhého typu. Vhodné by dále bylo vypustit z jídelníčku příliš tepelně opracované a tučné červené maso, což výrazně sníží rizika karcinomu zažívacího traktu.

Jaká strava se doporučuje?

Za zdravou stravu považují výzkumníci středomořskou kuchyni, která se vyznačuje průměrnou spotřebou masa a mléčných výrobků s vysokým zapojením oliv, ořechů, ovoce a zeleniny, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Dále čtěte: Kde v Evropě je nejvíce obézních žen a kde nejméně? A jak jsou na tom Češky?.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47