Narušený spánek vede k potížím i k přibírání na váze. Co pomáhá a jak spát opravdu dobře

 Zdraví 
16. února 2022 10:28 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdravý spánek záleží na mnoha faktorech Pixabay
Náš spánek je důležitý pro regeneraci organismu. Z různých důvodů bývá ale narušen, což vede k potížím i k přibírání na váze. Máme doporučení, která vám pomohou spát lépe.

Nedostatek spánku může sloužit i jako způsob mučení. Bohužel, i když vás nikdo netrápí úmyslně, stejně existuje mnoho důvodů, proč se vám pořádný spánek vyhýbá. Stojí ale za to, abyste o lepší spánek usilovali.

Důvody špatného spaní

Důvodů může být celá řada. Především stres a různé starosti nás dokážou o spánek připravit s naprostou jistotou. Příčiny mohou být i v psychickém onemocnění. Nespavost či potíže se spánkem hlásí i někteří pacienti po covidu. Ale zdravý spánek bývá narušen i mnoha jinými zdravotními důvody, třeba trávicí obtíže či potřeba častého močení dokážou spánkový rytmus narušit. Dobře se také ví o vlivech modrého světla, které brání usnutí a tím může být za nejrůznější obtíže spojené se spánkem spoluzodpovědné. V neposlední řadě může být zdrojem problémů špatná matrace, nevhodná teplota v místnosti, špatná vlhkost vzduchu, prašnost či zbytečný hluk nebo světlo z ulice. Někdy si člověk komplikuje spaní i nevhodnou pozicí, špatným polštářem či jinými důvody.

Co pomůže?

Bude vhodné projít výše uvedené důvody a pokusit se vyzkoušet změnu tam, kde to je možné. Zatímco vlastní zdravotní stav nemůžeme obvykle změnit rychle, můžeme vyzkoušet provést některé úpravy v místnosti, kde spíme. Generální úklid, výměna ložního prádla, důkladné vysátí prostoru i matrací, změna teploty, vyvětrání místnosti, to všechno se dá zvládnout a hned uvidíte, zda se dostavil nějaký efekt. Případné světlo řeší závěsy či žaluzie, hluk pomohou eliminovat ucpávky do uší. Nespěte na břiše a pokud možno ani ne na pravém boku. Nejlepší je spát na zádech nebo na levém boku, kdy je žaludek v přirozené pozici. Nejezte alespoň dvě hodiny před spaním. Nepoužívejte žárovky s příliš studeným odstínem bílé.

Jaké přírodní prostředky lze vyzkoušet?

Existují sice různé léky na spaní, ale ty jsou určeny jen pro nejtěžší případy. Také jsou zcela v rukách lékařů. Jestliže jen chcete napomoci svému tělu, aby si pořádně odpočinulo, můžete vyzkoušet některé z následujících přírodních prostředků. Doporučuje se hlavně kozlík lékařský. Stačí lžička na šálek vroucí vody. Po deseti minutách louhování sceďte a vypijte. Podobně funguje i levandule. Tu louhujte patnáct minut. Můžete ji kombinovat s limetkovou šťávou. Máte-li pomerančovou kůru z bio pomeranče bez postřiku, lze ji využít i pro podporu spánku. Slupku z jednoho pomeranče nastrouhejte a tři minuty vařte. Přeceďte a přidejte lžíci medu. Použít se dá i mučenka. Do vařící vody přidejte lžičku lístků a vařte asi dvě minuty. Nechte vychladnout, přeceďte a vypijte dva šálky denně. Pozor si musí dát lidé užívající léky na ředění krve. Ti by se i o užívání těchto přírodních prostředků měli poradit s lékařem. Kozlík také nepoužívejte dlouhodobě. Pokud vám dělá dobře, určitě jej po měsíci alespoň na týden vysaďte.

Zdroje: prozeny.cz, apetitonline.cz

Témata: spánek, covid, bylinky
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008