S hubnutím vám kromě odhodlání pomohou i některé potraviny

 Ostatní 
04. června 2020 08:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řada potravin umí zrychlit metabolismus Depositphotos
Pokud jste se rozhodli nějaký ten kilogram shodit, určitě vám v tom mohou pomoci i některé potraviny. Zkuste je zařadit do svého jídelníčku a uvidíte sami.

S hubnutím vám pomůže především pohyb a správně sestavený jídelníček. Existují ale potraviny, které dokáží zrychlit metabolismus, což vám značně vaše snažení ulehčí. Navíc je dobré, že si tyto potraviny můžete dopřát klidně každý den a určitě po nich nepřiberete.

Celer

Celer obsahuje více než 80 různých vitaminů a minerálů. Asi to mnohé lidi překvapí, ale je v něm velmi mnoho vitaminu C. Celerové listy ho mají výrazně více než například citrusy. Bulva, listy i řapíky jsou skvělým zdrojem tzv. B-komplexu a najdeme v nich také vitaminy A, E a K. Z minerálů můžeme získat hodně fosforu, vápníku, draslíku a zinku. Navíc má celer nezanedbatelné množství hořčíku a železa.

Pokud hubnete, neměl by celer ve vašem jídelníčku chybět. Má totiž velmi málo kalorií.  Dopřejte si zejména syrový celer (a to hlavně v řapíkaté verzi). Přidejte jej do salátů, pomazánek, polévek a nebo jej chroupejte jen tak.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatým zdrojem některých vitaminů, například E, C a K. Dále je zdrojem draslíku a hořčíku. Díky obsahu tříslovin může přispět k lepšímu trávení. Podle vědců má zelený čaj prokazatelně vliv na metabolismus. Díky antioxidantu katechinu ho dokáže zrychlit. Částečně také potlačuje chuť k jídlu. Vědecká studie z roku 2009 prokázala, že pití zeleného čaje urychluje proces hubnutí, a to i tehdy, když se jen na 30 minut rychle projdete. O jeho účincích na metabolismus tedy není pochyb. Podle některých zdrojů je na hubnutí obzvláště vhodný zelený čaj Matcha.

Avokádo

Avokádo představuje bohatý zdroj vitaminů (A, C, E i skupiny B) a minerálních látek (hořčík, draslík, fosfor a měď). Neobsahuje žádný cholesterol a obohatí vás o vlákninu. Má také vysoký obsah antioxidantů a silné protizánětlivé účinky. A je to úžasný spalovač tuků. Obsahuje mimo jiné mono-nenasycené mastné kyseliny, které zrychlují metabolismus. Má i další zdravotní výhody. Snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a další.

Para ořechy

Co se týče množství tuků, patří para ořechy ke kaloricky nejhutnějším. Na druhé straně i tak snižují hladinu tuků a cholesterolu, navíc prospívají například cévnímu systému. Konzumujte ale ořechy v omezeném množství – zhruba dvě střídmé hrsti denně.

Grapefruit

Pokud hubnete a trápí vás neustálá chuť na sladké, zkuste začít jíst grapefruit, dokáže totiž chuť na sladké spolehlivě zahnat. Vědci z Robarts Research Institute na univerzitě v kanadském Ontariu zkoumali, jaký vliv má grapefruit na spalování tuků. Výsledky překvapily i je samotné. Zjistili totiž, že grapefruity údajně podporují spalování tuků, aniž by člověk musel změnit své stravovací návyky. Podle výzkumníků stačí sníst před jídlem polovinu grepu a je vystaráno. Je jasné, že pokud si naložíte na talíř mastný bůček, grapefruit vás nespasí. Při rozumné dietě vám ale hodně pomůže.

Ředkvička

Ředkvičky obsahují velké množství vitamínu C, vlákninu a draslík, vylepšují peristaltiku střev, působí proti vzniku ledvinových a žlučových kamenů, uvolňují hleny při katarech horních cest dýchacích a také snižují cholesterol. Jsou plné vody a je prokázán i jejich velmi pozitivní účinek při redukčních dietách. Navíc obsahují jen minimum kalorií, takže jich můžete sníst hodně a nijak po nich nepřiberete. O účinku bílé ředkve na hubnutí jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve