Svalové křeče nejsou příjemné, ale mají svoji funkci. Ochrání vás před poškozením svalů

 Zdraví 
02. června 2020 08:07 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svalové křeče dají zabrat Depositphotos
Svalová křeč umí vždy zaskočit. Objevuje se bez jakéhokoliv varování. Nejčastěji přichází při zvýšené fyzické zátěži, na kterou tělo není připravené. Kontrakce jsou natolik silné, že vás doslova ochromí, dokud epizoda nepomine. Přečtěte si, co udělat, aby se vám křeče vyhýbaly.

Každá tělesná bolest je součástí obranyschopnosti těla. Poukazuje na problém, který se bezodkladně musí začít řešit. Píchání u srdce, v břiše, bolest zad. Cokoliv vás napadne. Patří sem i svalové křeče. Křeč je ochrannou pojistkou proti těžkému poranění svalstva. Lze ji přirovnat k záchranné brzdě ve vlaku. Když se nekontrolovaně řítí, jen zatáhnutí za ni dokáže předejít katastrofě. Stejně tak se zatáhne sval.

Kde se svalové křeče berou?

Silným křečím téměř vždy předchází velká fyzická námaha. U sportu, tahání těžkých břemen či po dlouhé chůzi. Svaly ke správnému fungování potřebují dostatek minerálů, vitaminů a tekutin. Pokud jedna z důležitých složek dojde, sval se stává náchylnějším k poškození.

Pak už jen stačí vykonat pohyb, který sval nezvládne, a přijde výrazná křeč. Může se dostavit i v posteli. Dokonce vás může i probudit ze spánku, pokud podvědomí přikáže tělu nebezpečný pohyb. Nejčastěji se křeče vyskytují v oblasti končetin, tedy na nejvytíženějších místech. Objevit se však může v jakékoliv části těla.

Doplňujte živiny

Prvním krokem, jak eliminovat časté křeče, je doplňovat potřebné vitaminy a minerály. Nejčastěji tělu schází hořčík, vápník a draslík. Zejména nízká hladina hořčíku dokáže se svaly pěkně zacvičit. Minerál totiž zajišťuje správný přenos nervových a svalových vzruchů v těle.

Kromě toho může za problémy stát i nedostatek vitaminu B1, B5, B6, D a E. Aby se živiny dostávaly do všech svalů, potřebuje tělo dostatek vody. Vyhýbejte se dehydrataci. Pijte dostatek tekutin. Vyhněte se alkoholu, který vysušuje tělo.

Hýbejte se

Kromě doplňování tekutin a minerálů by si každý měl udržovat dobrou fyzickou kondici. Pokud patříte k těm, kteří žijí sedavým způsobem života, dost pravděpodobně prožijete více křečí než ti, kteří se pravidelně hýbou. Překonejte svoji lenost. Dopřejte si každý den čas na procházky a alespoň drobné cvičení v podobě strečinku.

Zapomeňte na těsné oblečení

Neaktivní svaly mají mnohonásobně větší tendenci k poškození, tedy ke svalovým křečím. Snažte se nenosit těsnou obuv a oblečení. Utěsněné části těla brání správnému prokrvování. Pokud vás trápí křeče dlouhodobě, raději navštivte svého lékaře. Mohlo by jít o závaznější problém spojený s nemocí ledvin, jater a dalších vnitřních orgánů. Trápí vás kromě křečí i bolesti zad? Uvolněte je s pomocí několika cviků.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve