Je čas třešní, které pomáhají i na zákeřnou dnu

 Zdraví 
06. června 2020 12:45 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na zákeřnou dnu pomáhá ovoce i bylinky Depositphotos
Dna je často označována za nemoc králů, ve skutečnosti je to ale nemoc moderní doby, za kterou stojí především přemíra masa ve stravě, alkohol a v neposlední řadě také stres.

Dnu lze ale korigovat nejen pilulkami, jež vám napíše váš lékař, který vám zároveň doporučí omezit konzumaci alkoholu a masa. Proti dně lze bojovat i přírodními prostředky, například třešněmi, jejich sezona je v plném proudu.

Ovoce a bylinky, které riziko dny snižují

Kromě zmiňovaných třešní snižuje riziko dny překvapivě velké množství druhů ovoce. Jsou to například borůvky nebo i banány. Pročišťují totiž krev, podobně jako řada bylinek, kterými lze dnu do jisté míry eliminovat.

Mezi takové bylinky patří především lopuch, židovská mochyně nebo pýr. Dále také pupeny břízy, jasanu či buku. Všechny pomáhají kloubům a páteři očistit se od usazenin, a rovněž rozpouštějí usazeniny v trávicích a vylučovacích orgánech.

Bylinky jsou ideální pro použití při záchvatech bolesti, které dnu doprovázejí. Je ale důležité, abyste při užívání bylinek nepili alkohol a naopak pili dostatek čisté vody.

Jak dna vzniká a jaké má projevy

Dna je především nemoc pramenící ze špatné životosprávy. Trpí jí především muži, kteří holdují alkoholu a pochutnávají si na masu, především pak na skopovém, zvěřině, vnitřnostech a uzeninách.

V některých případech mohou dokonce vadit i některé druhy ryb a luštěnin a vybraná zelenina, jako je špenát, kapusta a chřest. Dna také často postihuje lidi s obezitou, která pramení z nesprávné životosprávy.

Bolest, která dnu doprovází, nejčastěji přichází od palce na nohou a postupuje do celých nohou, pokud se nezačne včas léčit. Bolest tak omezuje chůzi a ani se při záchvatu dny nedoporučuje žádná velká fyzická aktivita či cvičení.

Pokud je člověk postižený dnou obézní, je potřeba nadváhu snižovat postupně a doporučuje se spíš celková a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. Tedy kromě zdravého jídla se jedná o eliminaci stresu a o radikální snížení konzumace alkoholu. Pokud to jde, odborníci rovněž doporučují chodit naboso, protože taková chůze je dobrá na ztuhlost kloubů a svalů.

Při celkové změně životního stylu a využití ovoce a bylinek by neměl být problém se nepříjemností spojených se dnou zbavit. A je to určitě lepší cesta, než užívat dlouhodobě pilulky od vašeho lékaře. Dále čtěte: Lidská psychika je mocná. Nocebo je velmi nebezpečný opak placeba a může vás i zabít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47