Lidská psychika je mocná. Nocebo je velmi nebezpečný opak placeba a může vás i zabít

 Zdraví 
01. června 2020 07:54 / Mirka Malá
  2
📷
4 fotografie v galerii
Nocebo efekt funguje stejně jako placebo Depositphotos
Co je placebo, ví dnes snad všichni.Je to důkaz toho, že víra v uzdravení opravdu sehrává při léčbě nemocí obrovskou roli. Nocebo je pravým opakem a je velmi nebezpečný. Může vás i zabít.

Důkazy o kladném efektu placeba hovoří jasně. Pokud uvěříte, že berete lék, který vám během léčby skutečně pomůže, i když vlastně dostáváte jen například pilulku z cukru, váš zdravotní stav se skutečně zlepšuje a často vede k celkovému uzdravení. Ale funguje to i obráceně.

Nocebo je skutečným nepřítelem

Nocebo efekt totiž pracuje přesně obráceně. Zatímco placebo dodává pozitvní víru v uzdravení, nocebo, zjednodušeně řečeno, funguje tehdy, když je pacient přesvědčen, že to s ním nevypadá dobře.

V takovém případě se jeho zdravotní stav obvykle zhoršuje a v mnoha případech může pacienta dovést až na pokraj života a smrti.

Nocebo efekt nastává obvykle ve dvou případech. Prvním je situace, kdy pacient sám sebe přesvědčí, že mu medikace nepomůže. V takovém případě pak vlastně psychický stav pacienta skutečně přispívá k tomu, že se jeho zdravotní stav minimálně nelepší, v horším případě se skutečně zhoršuje.

Druhou typickou situací pro nocebo efekt je například chvíle, kdy je pacientovi podána léčba s tím, že bude mít jisté vedlejší účinky. Následně pacient skutečně začne vedlejšími účinky trpět a opět se díky tomu jeho zdravotní stav zhorší.

Psychika je mocná čarodějka

Často se říkává, že ve zdravém těle je zdravý duch. Díky dokázaným účinkům placebo a nocebo efektů ale víme, že je tomu přesně naopak. Psychika totiž může náš zdravotní stav skutečně velmi ovlivnit, a to oběma směry.

Fakt, že existuje nocebo, komplikuje i práci samotným lékařům. Ti musejí velmi vážit, jaké a jakou formou podají pacientovi informace o jeho zdravotním stavu a léčbě. Jedinci se slabší psychikou totiž skutečně snadno podléhají efektu noceba.

Stejně tak, jako existují důkazy o velké pozitivní moci placebo efektu, existují rovněž důkazy i o efektu nebezpečného noceba.

Známá je například příhoda muže, který se chtěl kvůli nešťastné lásce otrávit svými antidepresivy. Po nějaké době skutečně začal vykazovat příznaky akutní otravy organismu. Lékaři ale z jeho zdravotní karty zjistili, že pacientův psychiatr muži místo antidepresiv podával neškodné placebo. Když muži tuto informaci lékaři prozradili, během chvíle u něho odezněly veškeré příznaky otravy.

Nocebo je tedy skutečně nebezpečným opakem placeba. Tak jako vás víra v uzdravení může skutečně uzdravit, stejně tak vás přesvědčení o tom, že je vše ztraceno, může přivést k vážným zdravotním problémům. Dále čtěte: Pravidelné dlouhodobé kouření marihuany má nevratné následky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve