Nevyhazujte listy od ředkviček. Jsou velmi zdravé a skvělé do salátů, na pesto i špenát
Ředkvičky se dají pěstovat po celý rok. Rychle rostou a pokud budete průběžně vysévat, budete také průběžně sklízet. Chybou by ale bylo použít jen červeně vybarvený kořen. Velmi chutné a zdravé jsou i listy.
Co ředkvičkové listí obsahuje
Listy ředkviček obsahují v mnoha ohledech i víc tělu prospěšných látek než podzemní část rostliny. Najdeme v nich zejména vitamin C, vápník, fosfor, ale také hořčičné glykosidy, které jsou sice hořké, ale současně velmi zdravé. Pomáhají nám bránit se například i rakovině. Míra hořkosti se ale v průběhu zrání mění. Záleží pochopitelně i na odrůdě. Větší hořkost znamená více zdraví prospěšných látek, ale aby byly hořké listy konzumovatelné, je vhodné je kombinovat s dalšími složkami. Často ale najdete listy ředkviček, které hořké skoro nejsou, jejich hořkost je spíš pikantní.
Možnost první – saláty
Úplně to nejjednodušší, co můžete s ředkvičkovým listím udělat, je použít ho jako složku do salátu. Velmi chutná je varianta, kdy použijete jak sklizené podzemní části ředkviček, tak i listy. Vše důkladně omyjete. Zejména u listů je čistota důležitá, protože skřípání hlíny mezi zuby není vůbec příjemné. Vše pokrájíte na kousky, smícháte, přidáte nakrájené natvrdo vařené vejce, sůl a olivový olej. Podle chuti můžete zakápnout i trochou citronu. Stejně tak můžete přidat ředkvičkové listí do kteréhokoliv zeleninového salátu. Jestliže budou vaše listy více hořké, bude dobře, pokud budou tvořit spíš menší část.
Možnost další – pesto
Nic ovšem nebrání použít listy ředkviček k výrobě pesta. Pesto se dá dělat i z mnoha jiných zdravých surovin. Mnozí nedají dopustit na pesto z medvědího česneku. Ale pesto z ředkvičkového listí je také skvělé. Budete potřebovat listy z jednoho řádku ředkviček, asi 100 gramů sýra podle vaší chuti, dva stroužky česneku a lžičku soli. Chybět nesmí ani olivový olej. Vše rozmixujte a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Pesto můžete také zmrazit. Jestliže máte listy příliš hořké, můžete je před mixováním spařit.
Do třetice – ředkvičkový špenát
Listy ředkviček můžete použít místo špenátu. V nejjednodušší podobě je smícháte s vajíčky. Můžete je ale použít i všude jinde, kde byste použili špenát. Dušením ztrácejí hořkost, jsou měkké a stravitelné i pro ty, kdo nemohou příliš kousat. Jako každá zelená zelenina jsou důležité pro naše zdraví a ačkoliv se varem likviduje velká část vitaminu C, mnohé jiné prospěšné látky zůstávají. Možná ale přijdete i na další možnosti. O přípravě smoothie si přečtěte třeba v článku zde. Právě díky obsahu zelených částí ředkviček může být vaše smoothie zdravější.