Zařaďte zelený hrášek do svého jídelníčku. Odbourá stres, sníží krevní tlak i cholesterol

 Zdraví 
27. května 2020 11:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelený hrášek je lidskému tělu velmi prospěšný Depositphotos
Zelený hrášek je nyní k dostání snad v každé prodejně zeleniny. Pokud jste jej dosud nejedli, měli byste to změnit. Zelený hrášek je totiž nejen chutný, ale také velmi zdravý.

Na sladkých zelených bobulkách si rády na zahradě pochutnávají malé děti, ale ani dospělí by se zelenému hrášku neměli vyhýbat. Jde totiž o zásobárnu vitaminů a dalších prospěšných látek. Možná budete překvapeni, co všechno hrášek dokáže s lidským zdravím.

Koktejl vitaminů

Hrášek obsahuje hodně bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě. Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitaminy C, E, K. V jednom šálku hrášku najdete 44 % vitaminu K. V hrášku ale najdete také minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek nebo měď.

Čerstvý hrášek si mohou dopřát nejen sportovci nebo vegetariáni, ale prospěšný je i pro kojící a těhotné ženy, děti, diabetiky, lidi se srdečním onemocněním nebo poruchami trávení.

Zdravotní účinky hrášku

  • napomáhá snižovat cholesterol
  • lehce snižuje krevní tlak
  • podporuje činnost slinivky břišní
  • slouží jako prevence osteoporózy
  • posiluje vlasy, kosti, svaly, nervy i srdce
  • posiluje obranyschopnost
  • prospívá očím
  • předchází tvorbě vrásek
  • reguluje krevní cukr
  • funguje jako prevence rakoviny žaludku

Hrášek vs. hrách

Nepleťte si ale hrášek s hrachem. Na první pohled velmi podobná slova se v realitě dost liší. Za hrášek totiž lze označit pouze nezralá semena rostliny hrachu setého nebo dřeňového. Rozdíl mezi hráškem a hrachem je především v nutričních hodnotách. Zatímco v hrášku najdete větší podíl vitaminů, u hrachu se setkáte s více bílkovinami.

Prospěšný pro člověka je v obou podobách. Čerstvý hrášek obsahuje 80 % vody. Po usušení má hrách pouze 10 % vody. Sušením se změní nejen poměr vitaminů, minerálů, sacharidů a bílkovin, ale vzroste i jeho energetická hodnota. Čerstvý hrášek obsahuje více vitaminů rozpustných ve vodě, především C a K, ale méně látek minerálních. A pozor! Sterilováním ztrácí hrášek až polovinu svých vitaminů.

Tip do kuchyně

Pokud se rozhodnete hrášek tepelně zpracovat a nechcete, aby vařením ztratil svou svěží zelenou barvu, stačí použít jeden z následujících fíglů. Hrášek krátce povařte ve slané vodě a prudce zchlaďte. Pak ho přidejte do připravovaného pokrmu. Rychlejší variantou je přidat do vody, v níž se hrášek vaří, půl lžičky jedlé sody. O tom, že si lze hrášek vypěstovat i v paneláku na balkoně, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky