Kozinec blanitý má obrovskou sílu. Svými účinky vás překvapí

 Zdraví 
14. května 2020 08:07 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kozinec blanitý má obrovskou sílu Pixabay
Každý známe různé běžně užívané byliny. Kozinec blanitý však mezi ně nepatří, což je škoda. Máme pro vás zajímavé informace, jak tuto bylinu využít.

Je docela smutné, že si farmaceutické firmy prosadily zákaz uvádět zdravotní účinky bylin. Různí prodejci bylin a jejich směsí tak mají problém potřebné informace k nám lidem dostat. Naštěstí ale zůstává otevřená možnost pro publikaci informací mimo prodej.

Co kozinec obsahuje a kde roste

Kozinec blanitý obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Zejména jde o saponiny, flavonoidy a astragalany. Bylina obsahuje i různé glukany. Svůj domov má v Číně, Koreji a Mongolsku, ale roste i kolem Bajkalu a také u nás. Existuje však mnoho variant. Z nich jen dvě mají léčebné účinky. Vedle kozince blanitého jde ještě o kozinec hroznovitý.

Na jaké neduhy pomáhá

Kozinec blanitý má široké spektrum účinků. Patří mezi bylinky, které posilují naši imunitu, snižují cholesterol, upravují hladinu cukru v krvi, má protizánětlivé účinky, odstraňuje stres. Své použití najde i při onemocnění ledvin. Pomáhá ženám při menopauze a muži se mohou radovat z toho, že zvyšuje pohyblivost spermií. Pro své antioxidační účinky zpomaluje stárnutí, zlepšuje mozkovou činnost, pomáhá regenerovat poškozené tkáně. Je zřejmé, že z výše uvedeného vyplývá účinek i na tak obávané nemoci, jako jsou rakovina, mrtvice, infarkt, ale také jako prevence běžných infekčních nemocí, jako je chřipka či i v současnosti všude skloňovaný koronavirus. Svým působením v oblasti dýchacích cest pomáhá eliminovat astmatické záchvaty. Posiluje játra a slezinu.

Jak užívat

Doporučuje se užívat kozinec průběžně. Tak se vytváří předpoklady pro jeho preventivní působení. Zakoupit jej lze k přípravě čaje, a to buď samostatně nebo ve směsi. Užívá se též tinktura. K dostání jsou i kapsle s práškem. Odvar je vhodné pít dvakrát až čtyřikrát denně. Tinktura se užívá dvakrát nebo třikrát po 25 kapkách. O přípravě tinktury si můžete přečíst v článku zde. Denní dávka by neměla přesáhnout 18 gramů. Těhotné ženy by se měly užívání kozince vyhnout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?